7 причини за усещането за „иглички“ по ръцете и краката

Обикновено не е нищо особено, но може и да бъде сериозно

7 причини за усещането за „иглички“ по ръцете и краката
HealthTap

Всички знаем какво е чувството, сякаш имаш иглички по ръцете и краката след оставяне на крайниците в едно и също положение прекалено дълго. Това е досадно чувство, което след няколко минути изчезва. Но ако ви се случва прекалено често или прекалено продължително, време е да отидете на лекар. Лекарите обикновено правят кръвни тестове, скенери и редица други изследвания. Ето и възможните причини:

 1. Прищипан нерв

  Ако имате болка и изтръпване във врата, ръцете, гърба или краката, може да се дължи на прищипан нерв, в резултат от травма, неправилна стойка или заболяване като артрит. Проблемът се решава с медикаменти и физиотерапия.

 2. Недостиг на витамини

  Ако изтръпването е и в двете ръце, причината може да бъде липса на витамин В12. Може да се чувствате изморени и апатични, дори да имате анемия. Прави се кръвен тест и ако той потвърди недостига на този витамин, започва да се приема чрез таблетки или инжекции.

 3. Синдром на карпалния тунел

  Повтарящи се движения или вибрации могат да причинят притискане на нерв в китката, което на свой ред предизвика изтръпване на ръцете. Диагностицирането става чрез ултразвук и ако диагнозата се потвърди ще се наложи да промените ежедневните си дейности.

 4. Спинална стеноза

  Стенозата е стеснение на гръбначно-мозъчния канал, което може да доведе до натиск върху гръбначния мозък, което предизвиква изтръпване на крайниците. В по-тежки случаи може да се наложи операция.

 5. Диабет

  Високата кръвна захар действа като токсин за нервите и може да предизвика изтръпване на ръцете и краката. Ако имате и прекомерна жажда или глад или уринирате често, изследвайте се за диабет.

 6. Хипотиреоидизъм

  Слабо активна щитовидна жлеза може да предизвика изтръпване, както и умора, чувствителност към студ, необяснимо наддаване на тегло, суха кожа и загуба на коса. Това състояние може лесно да се диагностицира с кръвен тест.

 7. Множествена склероза

  Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване. Симптомите са замъглено или двойно виждане, проблеми с мисълта, непохватност или липса на координация, загуба на равновесие, изтръпване, слабост в ръцете или краката

  Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 7
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти