Вредни ли са тампоните?

Някои хора казват, че са вредни...

Вредни ли са тампоните?
pixabay

Въпросът дали са вредни тампоните е доста спорен. Има различни мнения и има жени, които се страхуват да ги използват. 

Със сигурност сте чували, че използването на тампони ви поставя в риск от развитие на инфекция, наречена синдром на токсичен шок. Когато тампоните не се използват правилно или не се сменят достатъчно често се развива т.н. токсичен шок, което представлява сериозно увреждане на кръвта. Синдромът на токсичен шок може да доведе до възпаление и дори органна недостатъчност, ако не бъде хванат навреме. Но не се притеснявайте, синдромът на токсичния шок е доста рядко срещано състояние. Случва се приблизително на 1 от 100 000 жени, които използват тампони. 

Също така тампоните могат да доведат до бактериална инфекция, ако останат във вас по-дълго от препоръчителното време. 

Въпреки всичко, гинеколозите казват, че тампоните са сравнително безопасни и могат да причинят проблеми само ако не се използват правилно. 

Също така може да сте чували, че съставките, от които се произвеждат тампоните могат да бъдат опасни. Тампоните се правят от памук, коприна или смес от двете. Коприната е направена от целуозни влакна, които в миналото са се избелвали с различни вещества, които са били токсични, но този метод на избелване вече не се използва, така че няма нищо притеснително в материалите, от които се правят тампоните. Единствено при ароматизираните тампони може да се появи проблем, тъй като дразнят вулвата. 

Все пак, ако искате да използвате някаква алтернатива на тампоните, давайте, но не го правете, защото се страхувате, че тампоните са вредни. Ако искате да използвате менструални чашки-страхотно, те са по-щадящи към природата, но в никакъв случай не са по-безопасни. Няма нищо лошо в използването на обикновени тампони. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти