Временен парк е по-добре от никакъв

Един ден, няколко паркоместа, глобална промяна

Денят е 16 септември, а това, което ще се случи, е иновация за пределите на страната ни. Няколко очертани места за паркиране ще бъдат временно преобразени в мини-паркове. Мисията на PARK(ing) Day е да подчертае нуждата на повече отворени за хората пространства в градската среда, както и да предизвика публичен дебат, свързан с разпределянето на тези площи, които рано или късно се превръщат в места за коли.

PARK(ing) Day е събитие, което се организира от граждани за граждани, и то ежегодно. Първата подобна инициатива е проведена в Сан Франциско през 2005г., а шест години по-късно авторите от Rebar съдействат на българската фондация Credo Bonum.


Всъщност изобщо не е лесно да се осъществи тази трансформация. Фондация Credo Bonum ще бъде координатор на всяко едно от използваните паркоместа, като за целта е необходимо изричното съгласие на собственика или концесионера на площта. Всички заинтересовани организации и частни бизнесмени могат да се включат в инициативата, като пишат на info@credobonum.bg

Дотук спират ограниченията, защото самият дизайн на мястото е въпрос на въображение. Дори тази малка площ може да бъде превърната в страхотно място за хората. Това са направили и стотици участници по света досега – в различните паркинг очертания са се появявали безплатна здравна клиника, градска ферма, арт инсталация, политически семинар, място за безплатни уроци по танци и йога, магазин за безплатен ремонт на велосипеди и дори за парк(инг) сватба.

Проектът се осъществява само за няколко часа, и то веднъж годишно. И въпреки ограничената продължителност, PARK(ing) Day представлява време и място за артистично изразяване, културен обмен и нови контакти. Той вдъхновява гражданите и инициира промяна на пейзажа, каквато определено ни е необходима.

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти