Все повече диагностицирани случаи на рак на маточната шийка

Алармират специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев"

През последните години в Европа се забелязва тенденция към увеличаване на злокачествените новообразувания на женските полови органи. Например ракът на маточната шийка се нарежда на 5 място по честота сред разпространението на всички карциноми – като според СЗО в България се наблюдава тенденция към увеличаване на смъртността, причинена от това коварно заболяване.

Данните показват, че най-често от рак на маточната шийка биват засегнати дами между 50–59 години, от рак на ендометриума (маточното тяло) възрастовата граница е между 65–69 години, а от  рак на яйчника най-често страдат жени между 60–64 години. И при трите вида карциноми  има тенденция към увеличаване на регистрираните случаи през последните години. В България всяка година се диагностицират около 1000 жени, страдащи от рак на шийката на матката. Вероятно с недиагностицираните случаи бройката на заболелите жени е доста по–голяма.

"При модерната диагностика на рак на женските полови органи определянето на стадия на развитие на злокачествените новообразувания е от изключителна важност за лечението и затова е най-правилно да се извърши чрез лапароскопия", уточнява д-р Благовест Бечев, специалист по миниинвазивна гинекологична хирургия.

Наскоро той проведе успешно лапароскопско лечение на карцином на ендометриума на 72-годишна пациентка, която е диагностицирана в 1-ви стадий от развитието на заболяването. Благодарение на проведеното лечение по метода на миниинвазивните оперативни техники пациентката е изписана още на втория ден. Този пример показва на практика какви са предимствата на щадящите за организма така наречени "безкръвни операции".

"Спрямо стадия на развитие на заболяването се определя и обема на операцията. Най-добрият вариант, който дава положителни шансове за излекуване, е карциномът да е диагностициран между 1-ви и 2-ри стадий. Оперативното лечение е възможно до 3-тия стадий. Когато имаме случай в 4-ти стадий не можем да дадем обективна прогноза за изхода на лечението и  продължителността на живот на пациента. Колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете за успешно лечение", уточни специалистът.

От Медицински комплекс "Д-р Щерев" уточняват още, че ежегодната профилактика е изключително важна. Карциномът не се появява за една година. Обикновено има "предвестници" за развитието му, което продължава с години. При ежегоден профилактичен скрининг лекарите могат да установят предраковите състояния, за да бъдат взети най-правилните терапевтични мерки. Затова от болницата организират чести кампании за профилактика на пациентите.

Най-добрата медицинска практика изисква модерно високотехнологично оборудване, съобразено с последните тенденции в ендоскопската хирургия и последващата реанимация. Миниинвазивната хирургия в гинекологията позволява операторът да работи с голяма точност с инструменти през незначителни разрези в корема. Основните предимства на тази затворена техника е изключително бързото възстановяване на пациентите. По време на гинекологичната лапароскопска операция хирургът, благодарение на камера с висока разделителна способност, вижда много по-добре коремните органи на пациентката. Лапароскопските операции са много по-прецизни поради добрата визия в дълбочина с многократно увеличение на образа и визуализация на процедурата на големи екрани.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" се извършват всички видове гинекологични операции. Напредъкът в технологиите и хирургичният инструментариум превърнаха минимално инвазивната гинекологична хирургия (ендоскопските операции) в опция за все повече жени. Много процедури, които са изисквали отворени коремни операции, сега могат да бъдат извършени само чрез няколко малки дупчици. Така хирургическите интервенции, са по-малко стресиращи за целия организъм и пациентите се възстановяват много по-бързо.

В София в Медицински комплекс "Д-р Щерев" по метода на миниинвазивната технология се оперират злокачествени новообразувания на женските полови органи. Специалистите от Комплекса постоянно търсят развитието на нови методики и внедряването на най-иновативните оперативни техники в гинекологията. Подготовката на лекарите се извършва в сътрудничество с Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия (ESGE), което гарантира най-добрата оперативна и анестезиологична медицинска грижа по европейски модел.

За да отговори на очакванията на пациентите и да предложи още по-добри медицински грижи, екипът на доц. Щерев разшири отделението си по оперативна гинекология. Новото отделение разполага с три оборудвани с най-модерна апаратура операционни зали, високотехнологичен сектор за образна диагностика, отлично оборудвани реанимационни стаи и изключително комфортна и уютна обстановка за следоперативен престой. Отделението по оперативна гинекология заема два етажа от новата болнична сграда на Комплекса. Допълнителна информация можете да намерите ТУК.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти