Вътреутробни операции спасяват бебета

Иновативните техники в помощ на нуждаещите се в Сектора по фетална медицина в Медицински комплекс “Д-р Щерев“

Да дадеш живот е щастие, радост, мисия, но и предизвикателство за всяка бъдеща майка и двойка. Притесненията около непрестанно развиващия се в утробата живот съпътстват всяка бременност, но има случаи, в които спасяването на детето зависи изцяло от специалистите по фетална медицина.

Техните познания, опит и техниката, с която боравят, са поставени на първо място, особено когато трябва да реагират бързо, за да дадат шанс за живот.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев” се отделя изключително внимание и грижа при зачеването и проследяването на бременността до раждането и следродилното възстановяване.

През последните две години екипът на лечебното заведение е насочил усилията си в развитието на една иновативна медицинска специалност у нас. През 2013 година създават единствения по рода си в България специализиран Сектор по фетална медицина. Благодарение на него специалистите дават шанс за успешен изход от бременността на случаи, които доскоро са смятани за нелечими.

Наред с прилагането на най-иновативните оперативни техники в Сектора се предлагат и високоспециализирани ултразвукови изследвания за здравето на плода от сертифицирани на европейско ниво специалисти. Лекарите от сектора по фетална медицина работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.

От 2014 година в Медицински комплекс "Д-р Щерев" се прилагат три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им. Въпреки трудностите бременностите завършват успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени.

Вътреутробни операции спасяват бебетаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Когато става въпрос за иновации, не можем да не започнем с феталната лазерна хирургия, която представлява миниинвазивна процедура.

Тя се прилага при различни проблеми при многоплодна бременност с цел да бъде предотвратена опасността от загуба на плода/плодовете още в майчината утроба. На първо място до нея се прибягва при монохориални бременности, които най-често се наблюдава при едноячни близнаци, споделящи една и съща плацента. Усложнението се нарича трансфузионен синдром. Трансфузионният синдром се среща при една на всеки пет бременности при еднояйчни близнаци. При тази нежелана аномалия се наблюдава образуването на връзки между кръвоносни съдове. Така едното бебе се развива като "донор", а другото е "реципиент" на плацентарната кръв.

Неприятното на това състояние е, че застрашава живота и на двете бебета. В Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс "Д-р Щерев" вече са извършени няколко манипулации по прекъсване на срастванията на съдовете с помощта на лазерна технология. Например при трансфузионен синдром, фетална ретардация и други, благодарение на които са родени живи и здрави бебета.

Интервенциите се извършват от д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер. Поредните спасени близнаци след подобна процедура в клиниката се родиха в началото на април тази година.

Вътреутробни операции спасяват бебетаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Следващият невероятен успех на медиците по фетална медицина е вътреутробната операция на плод с поставяне на балон катетър. Причина за интервенцията е диагностицирането на бременност с диафрагмална херния на плода. Това е състояние, при което се наблюдава компресия на белите дробове от навлезли коремни органи през отвор в диафрагмата. Специалистите решават успешно случая, като проникват през устата на бебето и раздуват под гласните му връзки балон катетър.

Процедурата се извършва с 3.3 мм фетоскоп. Интервенцията дава възможност на белите дробове на плода да се развият. Така се стига до успешно раждане на живо бебе през януари 2015 година и последваща традиционна хирургическа корекция на диафрагмалната херния. Миниинвазивните вътреутробни интервенции са проведени в Медицински комплекс "Д-р Щерев” от екип, включващ д-р Петя Чавеева, доц. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата L. Mangiagalli, Милано, Италия. Щастливата развръзка и спасяването на малкия пациент е възможна благодарение на перфектната обща работа на специалисти по фетална медицина, по детска хирургия и по неонатология от няколко лечебни заведения.

При положение, че говорим за иновации, спасяващи живота на бебетата още в утробата на майката, не можем да не споменем и вътреутробното кръвопреливане. Това е манипулация, която се прави при някои усложнения, които настъпват по време на бременността.

Усложненията се появяват, когато има конфликт между кръвната група на бебето и тази на майката. Създадените антитела могат да атакуват червените кръвни клетки на бебето и да ги разрушат. Това води до състояние на плода, което бива обусловено като анемия. Когато е достигната границата на норма и абнорма, се налага вътреутробно (интраутеринно) кръвопреливане. Анемията при плода може да се появи и вследствие на редица вируси или при наличието на многоплодна бременност.

Вътреутробни операции спасяват бебетаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Благодарение на възможността за вътреутробно преливане на кръв подобни случаи са лечими в Сектора по фетална медицина. В началото на март 2015 година, благодарение на внедрената иновативна техника и проведената успешно манипулация, за радост на родителите си, се роди прекрасно бебе.

И днес Медицински комплекс "Д-р Щерев” е пример за внедряването на иновативни техники при вътреутробните интервенции. Наскоро и други клиники в България тръгнаха по стъпките на екипа на доц. Атанас Щерев, извършвайки вътреутробна кръвна трансфузия, спасявайки живот. Така естествената конкуренция между лечебните заведения в страната води до развитието на цялостната грижа за майчино-феталното здраве в България. А какво по-добро за бременните жени на фона на сериозната демографска криза?

И всичко тръгва от желанието за създаване на живот, носещ радост на пионери като доц. Щерев и неговия екип, които не спират да внедряват нови технологии и да обучават специалистите си при най-добрите лекари в световен план. За какво повече от сигурна подкрепа и адекватна помощ по време на най-важните 9 месеца от нашия живот и този на бъдещите ни деца  ние жените можем да мечтаем?

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти