Какво точно съдържа нашият фон дьо тен

Какво точно съдържа нашият фон дьо тен

От всички грим продукти, вероятно най-често използваният е добрият стар фон дьо тен. Той е и сред продуктите, към които имаме най-високи очаквания. С толкова много опции на пазара е лесно да се изгубим в избора. И в стремежа си да намерят перфектния нюанс, много потребители забравят едно нещо: какво всъщност има в него? Естествено, отговорът зависи от вида му. 

Продуктите от този тип съдържат съвкупност от сътавки - някои благоприятни, но други не чак толкова като например някои парабени и фталати. Изследванията на парабените в козметиката и продуктите за тяло показват, че те могат да нарушат хормоните, да навредят на репродуктивните органи и дори да увеличат риска от рак. При фталатите историята е общо взето същата.

Какво точно съдържа нашият фон дьо тен

Съществуват три основни вида течни основи за фон дьо тен: вода, силикон и масло. Фон дьо тенът може да бъде и на прахообразна основа. Всеки вид разполага с различни свойства и оказва разнообразни ефекти върху кожата, така че е важно също така да разберете какъв е вашият тип кожа, за да намерите най-подходящата формула. Фон дьо тенът може да включва и редица други съставки, които могат да бъдат категоризирани като емулгатори, пигменти, омекотители и други, всеки от които играе специфична роля в цялостния ефект на продукта. Например, емулгаторите поддържат цялостната консистенция на формулата, докато емолиентите поддържат влажността на кожата.

Фон дьо тенът на водна основа е известен с това, че е нежен към кожата. Той е подходящ за тези, които имат по-суха кожа или акне, както и за тези, които търсят по-естествен завършек на своя грим. "На водна основа" означава точно това - докато основният свързващ агент на фон дьо тена е вода, той може да съдържа и други съставки, които биха били категоризирани като масла или силикони.

Как да разберем дали фон дьо тенът на силиконова основа? Проверете за съставки, които завършват на -конус, -метикон, -силикат или -силоксан. Ако намерите тези съставки в горната част на списъка със съставки на фон дьо тена си, значи имате силиконова основа. Силиконите са синтетичен полимер, технически създаден от естествен минерал, силициев диоксид, но са били химически обработени. Силиконът се използва във фон дьо тена, защото създава мека текстура върху кожата, поддържа влажността ѝ, въпреки че не се овлажнява сам по себе си и поддържа бариера между вашата кожа и останалия свят.

Друго предимство на фон дьо тена на базата на силикон е, че той не е комедогенен и хипоалергенен, което е фантастично за тези с чувствителна кожа. Само имайте предвид, че поради склонността на силикона да запазва нещата непокътнати, той не е идеален за склонна към акнеична кожа, която се нуждае от подхранване, за да заздравее. Вместо това трябва да потърсите  фон дьо тен за кожа, склонна към акне.

Какво точно съдържа нашият фон дьо тен

Фон дьо тенът на маслена основа е подходящ за суха кожа. Той често е по-плътен от фон дьо тена на водна и силиконова основа и обикновено включва вид масло, като минерално масло или парафиново масло, като една от първите си съставки. Този вид основа може да направи чудеса за тези с по-суха кожа, тъй като едновременно хидратира и озарява лицето.

Когато става въпрос за нанасяне на фон дьо тена, има още една подробност, която трябва да имате предвид. Ако използвате основа, тя трябва да е съвместима с основата на вашия фон дьо тен. Например праймърът на водна основа си пасва чудесно с фон дьо тен на водна основа. Но праймър на силиконова основа и фон дьо тен на водна основа няма да ви свършат никаква работа.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay