Да прелистим световното меню за сутрешни закуски

Сутрешната закуска по света

Всяка страна си е по своему атрактивна и уникална. И понеже знаем колко много хората обичат да пътешестват, но не винаги им е по силите, решихме да ви разкажем за различните сутрешни ритуали по света. Става въпрос за любимото ни удоволствие – храната.


Франция

Тук традицията повелява за старт на деня да се яде пресен хляб или по-скоро франзели. Пекарните по градските улици са на всеки ъгъл, а сутрин във въздуха се носи приятният аромат от прясно изпечен хляб. Същото важи и за френските кроасани. Сочни, току що излезли от фурната. Толкова апетитно пухкави, че да се подложиш на диета и да ги пропуснеш звучи много несправедливо, направо недопустимо.

Често срещано във Франция е използването на стария и корав хляб. Става дума за pain perdu - френската версия на българските пържени филийки, само че често вместо солени, те ги ядат поръсени със захар или плодове.


Китай

Китайците обичат задушени или пържени кнедли, пържена юфка, оризова овесена каша, която те наричат "jook", и не на последно място – сладкиши. Много вкусно, характерно за азиатските страни ястие е така нареченото congee. Пикантна оризова супа, обикновено с месо или морска храна.


Испания

Типичната закуска тук е добре позната на всички. Мюсли с прясно мляко и захар, но с добавка - разтворено какао. Друга любима закуска е може би не толкова атрактивният тост, напоен със зехтин и поръсен с чесън на прах.


Иран

Тук традиционната сутрешна храна включва безквасен хляб, който се приготвя от брашно, сол и вода. Нарича се също lavash или babary, а към него се добавя и фета сирене с масло. Вариациите са най-различни, в зависимост от предпочитанията на иранците. Могат да се добавят и варени яйца или сметана и мед. Популярен любим микс сред тези земи е комбинацията от йогурт и прясно мляко, блендиран и подсладен. След като приготвят тази смес, иранците обичат да си топват в нея късчета от лаваша.


Куба

Кубинската закуска е за пример. Те обичат изключително много да похапват свежи плодове и прясно изцеден сок. След това преминават на омлет или сандвич със сирене, а порциите им определено са в такъв размер, че да те държат сит за цял ден.

 

Аржентина

Те обичат dulce de leche, в превод мляко с карамел. Но техният вариант е най-сладкият от всички, на които сте попадали до сега. Известни са с чудния си начин, по който намазват сутрешните си филийки - точно с тази гъста напитка.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay