Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните
Instagram

Преди време Виктория Бекъм публикува снимка, на която целува дъщеря си Бруклин по устните и й пожелава "честит рожден ден". Това предизвика бурна дискусия в коментарите дали е приемливо или не. Лекарите казват, че децата трябва да се чувстват обичани и сигурни в семейната среда. Но целуването по устните не е най-добрата идея за изразяване на любовта на родителите.

Опитахме се да разберем защо този начин на изразяване на любовта е толкова горещо обсъждан и какво мнение имат психолозите по тази тема.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устнитеInstagram

Може да промените разбиранията на детето за личните граници

Устните и устата са личните граници на детското тяло, обяснява психологът Шарлот Резник. Когато целувате детето по устните, му показвате, че границата на тялото му е отворена и че всеки може да навлезе на "негова територия" без проблем.

Това включва стегнато повиване (при по-малки деца), принудително хранене и агресивно гъделичкане. По този начин детето може да развие невъзможност да казва "не" и да управлява собствените си граници.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устнитеInstagram

Нехигиенично е

Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, които може да не влияят по никакъв начин на възрастните, но могат да се предадат на децата и да им навредят сериозно. И тъй като детето има по-слаба имунна система, целуването на устата може да бъде наистина опасно.

Детето може да започне да целува други хора по устните като израз на симпатия

Детето може да започне да се държи по същия начин, по който сте го учили вкъщи, но извън семейния кръг - целувайки други деца или възрастни по устните като начин да изрази симпатия. Психологът изтъква, че дори и да е бил невинен жест от страна на родителите, децата приемат това като нещо съвсем нормално. Така че те могат да се опитат да повторят същия жест с други хора, без да осъзнават интимното значение на тези целувки. Ето защо тя препоръчва да целувате детето само по бузите или по челото.

Защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устнитеInstagram

Смятате ли, че целуването на деца по устните е приемливо? Ако да, до каква възраст? Ще се радваме да чуем вашето мнение по темата!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти