Изчерпателен наръчник за бебешко захранване

Съвети, които ще ви бъдат полезни, когато започнете да захранвате своето бебе

Всички майки реагират притеснено, когато наближи времето за захранване на детето, което е напълно естествено. Нещата обаче изглеждат сложни само на пръв поглед.

Основното за успеха ви е да знаете, че в началото само предлагате новите вкусове за опитване – т.е. ЗАхранвате, а не гоните количества, което се случва ако искате да НАхраните детето.

Според СЗО въвеждането на твърди храни в менюто на бебето е добре да се случи при навършени 6 месеца. Все пак мъничето трябва да е изпълнило някои условия в развитието си, за да бъде захранено:

- да може да държи главата си стабилно;
- да е удвоило теглото си от раждането (това не е задължително);
- да може да придвижва предмети с ръка до устата си;
- да е изчезнал рефлексът на избутване;
- да може да седи поне няколко минути стабилно (подпряно с възглавници или на столче);
- да проявява интерес към вашето хранене – гледа и примлясква, докато вие ядете.

Недоносените деца се захранват при проявени изброените признаци и при навършени 6 месеца приравнена възраст (т.е. считано от датата на термина, а не от датата на раждането)

Разбира се, както при всичко, свързано с отглеждането на бебе, тук също има над какво да поблъскате глава. Дали да се спрете на стандартната, предложена от педиатъра схема, или да захраните педагогически. А може да изберете и да се водите от бебето по метода Рапли (Gill Rapley – лекарката, която го е наложила като модел), познат също и като "Захранване, водено от бебето".

Аз бих препоръчала последното, но всъщност каквото и да решите, човечето винаги има последната дума. Ако плюе картофите, ще му дадете тиква. Т.е. няма как да не се водите по него.

Какво друго обаче е важно да знаете? Как се развиват рефлексите и дъвкателните умения на малкото, за да сте спокойни, че наистина може да дъвче самостоятелно.

Още по време на вътрематочното развитие вашето бебе има активни орални рефлекси. То често поглъща околоплодна течност, като това подобрява сетивния му опит и е част от развитието на познавателните му способности.

Основните орални рефлекси, които можете и сами да откриете, са следните:

Рефлекс на търсене
При допир или поглаждане бузата на новороденото, то извръща главичка. Миризмата на майката и допира на зърното до горната устна водят до отваряне на устата и задвижване на езика.

Рефлекс на повръщане
Това е защитен рефлекс, обратен на рефлекса на гълтане и се задейства, когато вкусовите рецептори са открили вещество, твърде различно от кърмата като вкус, консистенция или температура.

Автоматично обръщане на езика
Стимулирането на ръба на езика предизвиква движение в посока на стимула. При сукане езикът работи симетрично, но този рефлекс показва съществуването на по-сложна програма, която ще се използва за дъвчене.

Рефлекс на захапване
Позволява на новороденото да упражнява натиск върху зърното или биберона, за да се извлича млякото.

Рефлекс на засмукване
Езикът се подлага и прилепва към формата на зърното или биберона, за да се постигне вакуум. По време на изсмукване, рефлексът на преглъщане се потиска, за да може бебето да диша. Рефлексът на засмукване се подобрява и засилва във времето, но рефлексът на преглъщане не се променя.

Рефлекс на кашляне
Продължава през целия живот, което е нормално, тъй като е от съществено значение за защитата на дихателните пътища от задушаване.

А ето как се развиват уменията за дъвчене на детето.

0-2 месеца - координирани сукане-гълтане-дишане; движи езика напред – назад.

2-4 м - краищата на устните стават активни в сукането, мляска с устни.

4-6 м – волево сучене, интерес и избирателност към храната. Захапва и мляска с устни. Уменията, от които зависи въвеждането на твърди храни, при повечето деца не са развити преди 6-ия месец. След това, със съзряването на централната нервна система, хранителните актове започват да стават волеви. Преглъщането започва да се контролира предимно от мускулите на езика, а впоследствие и с мускулите на долната челюст.

6-8 м – мляскането продължава; детето заявява готовност за хранене с пръсти и поднасяне на парчета храна към устата си.

8-10 м – детето започва да премества храна в страни от центъра на устата си. Волево захапва храни и предмети и се опитва да затвори устни около ръба на чаша. Демонстрира готовност за въвеждане на течности от чаша. Може да се окуражава да се храни с лъжица само.

10-12 м – поднася лъжицата до устата, започва да повдига чашата и да я задържа; започват ротационни дъвкателни движения.

Става ясно, че бебето е напълно способно да се храни самостоятелно, след като навърши 6 месеца. Разбира се, има храни, които се предлагат с лъжица, като кашите, които ви съветвам да приготвяте у дома.

Не пречи да изкиснете от предната вечер две супени лъжици елда и да я сварите на сутринта. Плодовете, които може да прибавите към всяка каша е добре да са леко термично обработени, поне докато детето не навърши 8 месеца.

По принцип не ви съветвам да въвеждате плодове преди тази възраст, защото са сладки, децата ги харесват и отказват другите по-консистентни и различни на вкус храни.

Ето една примерна схема – такава, каквато може да срещнете навсякъде. Но е добре да знаете, че това са само ориентировъчни храни и количества.

Най-важното си остава детето. Именно затова педагогическото захранване, при което се дават "микродози" (количеството, което можете да хванете между палеца и показалеца си) и захранването, водено от бебето, при което се дават парчета с размер, удобен за хващане от бебето, за да се храни само, са по-добрият избор за захранване.

Примерна стандартна схема

5-6 месеца
Каша – зърнена, безглутенова (ориз, елда, просо) / зеленчуково пюре (картоф, тиква, тиквички, карфиол, пащърнак). Кашата или пюрето се приготвят с кърма или формула до желаната консистенция. Предлага се по 1-2 чаени лъжички за запознаване с вкуса.

6-8 месеца
Безглутенови каши / зеленчукови пюрета (броколи, авокадо, спанак, чушка, морков) / термично обработени плодове (банан, круша, грозде, слива, ябълка). Консистенцията се сгъстява. Може броят на храненията да се увеличи до 2-3.

Плодовете се въвеждат постепенно и от една ч.л. количеството се увеличава до ¼ или ½ чаша. Същото важи и за зеленчуците. Въвежда се само по една нова храна, като интервалите би следвало да са 3 дни за деца без проблеми и 5-7 дни за деца, проявили алергии.

8-10 месеца
Каши – прибавят се и глутеновите / намачкани плодове и зеленчуци / парченца хляб, добре сварени макарони за ядене с пръсти, твърди бисквити / сок – нецитрусов / жълтък, месо / сирене, масло; меки бобови.

Около ¼ чаша млечен продукт; ¼ до ½ чаша плод; ¼ до ½ чаша зеленчук; същото количество зърнена каша; месо – 1/8 чаша храните за ядене с пръсти да се предлагат самостоятелно

10-12 месеца
Зърнени каши / млечни – кисело мляко, извара, сирене, масло / нарязани плодове / зеленчуци – сурови или сварени / месо, жълтък, бобови / плодов сок.

Количествата са същите като за 8-10 месеца. На детето се предлага лъжица, за да се храни самостоятелно.

За още полезни съвети станете част от Jenite.bg във фейсбук!

11 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.31
evelin mincheva 31.10.2013|18:13
Много полезни съвети. Благодаря ви!
30
marieta georgievich 29.10.2013|13:27
Голямо приключение си е храненето на малките палваници, ососбено, ако не искат да стоят мирно или да ядат.
29
gospoja jeleva 28.10.2013|09:57
Разбирам те напълно, пробвайте някак да се залъгвате или да излезете на терасата и така, тя да гледа нещо и без да се осети да се нахрани.
28
viki todorova 25.10.2013|20:55
Аз имам една малка госпожица, която е капризна и понякога направо ме мъчи.
27
viki todorova 25.10.2013|20:54
Изключително полезни съвети.
26
Masha Orso 25.10.2013|13:16
От една страна е така, ама от друга като започнат да хапват всичко и волно или не се засилва консумацията на разни вредни храни, дадени от роднини, или пък в училище... Та, това да си майка си е вечна грижа. :)
25
ivana spasova 25.10.2013|11:29
Вече минах този момент и се радвам, че ядем всичко като големи хора. :)
24
Yanitza Dikova 25.10.2013|11:17
Добри съвети,но все пак имаме деца и лекари, по тях е по-важно да се водим,а тези неща за смукане, език,дъвкане и прочие толкова заплетено са написани, въпреки,че съм отгледала 3 деца не ми е ясно изобщо какво пише!
23
Моника Катева 25.10.2013|11:09
както се казва няма злояди деца, има родители които не искат да се правят на маймуни :)
22
viki stoilova 25.10.2013|09:06
Когато детето е злоядо от малко е много трудно.
21
viki stoilova 25.10.2013|09:05
Имам една книга, която е много отдавна, аз се учила от нея.
20
rozalij gencheva 24.10.2013|19:21
Не е страшно, свиква се и не ти прави впечатление, с появата на бебето човек се променя.
19
vili kula 24.10.2013|18:27
Ох милите те и аз имам един такъв, с които се лъжем всеки ден. :)
18
chest slava 24.10.2013|17:35
Жените имат по - правилен подход, нека те се занимават с това .
17
Фани Василева 24.10.2013|17:29
Не е трудно, но някои родители гледат максимално да се улеснят, а и не става въпрос за едно две хранения.
16
Анжелина ЖУЛИ 24.10.2013|16:26
Не знам, аз лично нямам опит, но като дойде времето дано го придобия умело :)
15
Дива Самодива 24.10.2013|16:25
Сложно е, мисля че за всяко дете е различно, макар че все пак си има някакви правила
14
Alena Bukva 24.10.2013|16:24
"Стимулирането на ръба на езика предизвиква движение в посока на стимула. При сукане езикът работи симетрично, но този рефлекс показва съществуването на по-сложна програма, която ще се използва за дъвчене." - КАКВО?!!!
13
алисия божинова 24.10.2013|16:15
добре, ще го имам предвид. радвам се, че си взела предвид това което съм написала.
12
Katy Russeva 24.10.2013|16:14
Това си е цяла наука. Добре, има хора, които в този момент да помагат, че иначе е много трудно. С първото дете е най-трудно, после опита си казва думата.
11
vyara dimova 24.10.2013|15:41
Представям си каква паника ще е, когато имам бебе.
10
Galin Todorov 24.10.2013|15:17
Това вече го минахме два пъти, благодарение на пюретата захранването става много по-лесно и поетапно, но храненето на бебе с лъжица си е истинско предизвикателство:)
9
Victoria Peshev 24.10.2013|15:16
Именно в този период давах доста броколи на дъщеря ми и тя и до ден днешен ги обича за разлика от повечето други деца. Но след като откри шоколада вече нещата станаха по-сложни.
8
Виличка Лъжичкова 24.10.2013|15:16
Не го приемай толкова на сериозно :) аз лично ти препоръчвам да готвиш сама на детето си, вместо да му вземаш редовно готови пюрета, която е честа практика на майките, не мисля,че е трудно да свариш 2 картофа и 2 моркова.и ако ти се види много,винаги можеш да го запечаташ за след ден. ;)
7
алисия божинова 24.10.2013|14:38
педиатъра е много важен човек и трябва да се слуша, за да може детето да расте здраво и без никакви проблеми.
6
алисия божинова 24.10.2013|14:37
наистина са много добри и ще ги спазвам, защото времето дойде.
5
алисия божинова 24.10.2013|14:37
много полезен наръчник, който обещавам да спазвам безпрекословно.
4
Milata Mila 24.10.2013|14:31
Добри съвети,хубаво е жените да има от къде да вземат подобна информация да не се чудят като наближи времето.
3
positive thinking 24.10.2013|14:16
най-добре е да слушаме и педиатъра си какво ще каже по въпроса с храненето и да следваме детето,какво му харесва,какво не и как му понася всяка храна,трудното е в началото после се свиква.
2
Кристина Минкова 24.10.2013|14:06
Страхотни съвети,дано стигнат неувервните мами,разбира се всеки "тандем"ще намери и свой похват,но е много полезно,когато знаеш от къде да тръгнеш :)
1
криворазбрана цивилизация 24.10.2013|14:03
Върнахте ме с години назад, никога не съм му давала по-твърдозърнести храни като беше малък,придържах се на принципа картофи с морков,тиква с картофи, ориз с морков, и всичко в добия пасатор ;) а храната от лъжичка я усвоихме за 1 месец но е важно и майката, има такива,които предпочитат да им дадат по-течно пюре през биберона,отколкото да се мъчат с лъжичката.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти