Какво е "здравословно" напълняване по време на бременност?

Никой не знае, но е ясно, че жените, които напълняват прекалено много или прекалено малко по време на бременност, рискуват да родят дете, предразположено към затлъстяване

Поводът за днешната статия е публикуването на едно ново изследване в Journal of Obstetrics and Gynecology. Резултатите от него са недвусмислени - недостатъчното или прекомерното напълняване по време на бременност носи риск от раждането на дете с наднормено тегло или дори затлъстяване.


Проучването включва досиетата на 4145 жени, родили в периода 2009-2012 година, и техните бебета и резултатите от него гласят следното:


"20,4% от жените, натрупали повече от препоръчителното тегло по време на бременност*, стават майки на деца с наднормено тегло или затлъстялост; същото се отнася за 19,5% от жените, натрупали по-малко от препоръчителното тегло и 14,5% от жените, натрупали тегло в рамките на препоръчителното."


Иначе казано, това поставя недостатъчно напълнелите жени на 63% по-висок риск от раждане на склонно към натрупване на излишни килограми дете. Рискът при жените с прекомерно напълняване по време на бременност е значително по-висок - 80%.


Авторите на изследването коментират, че силната асоциация между теглото на жената по време на бременността и теглото на детето е независима от генетични фактори. Случващото се с тялото на майката може да има трайни последици върху тялото на детето не само непосредствено след раждането, но и през целия му по-нататъшен живот.


Този неоспорим факт е известен на науката поне от края на Втората световна война, когато се състои печално популярната Холандска гладна зима. След като нацистите пресичат снабдяването на Холандия с храна и провизии, тамошните жители са обречени на продължителен период на гладуване. Огромната част от хората "преживяват" с под 1000 калории дневно, а повече от 16 000 души умират от глад.


По време на този злощастен период неродените деца научават един много важен урок - че храната там навън е изключително оскъден ресурс. Резултатът е една огромна кохорта от хора, която учените изследват и до днес заради специфичния им набор от метаболитни "дефекти". Става дума за деца, които се раждат с поднормено тегло, но след това бързо компенсират със завидна склонност към затлъстяване, развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.


Добре, но в такъв случай как успяваме да обясним същото явление при майки с коренно противоположния проблем - прекомерно напълняване по време на бременността. В крайна сметка недохранването означава по-малко хранителни вещества в кръвообращението, докато преяждането означава точно обратното. По тази логика и децата би трябвало да се раждат с обратната нагласа.

Да, но за съжаление много често при жените с наднормено тегло има влошена инсулинова чувствителност, която може да се предаде на плода (грубо казано, по-скоро хормоните, които я предизвикват, могат да преминат в кръвообращението на детето) и да доведе до недохранване в утробата.


Тоест, имаме майка, която приема и складира прекалено много енергия (напълняване). В един момент тя става инсулиново резистентна й това и помага да спре да складира тази енергия, но от друга страна лишава и детето от хранителни вещества. В резултат детето се ражда с по-голяма склонност към напълняване, защото остава с впечатлението, че навън цари оскъдица.


* Използваните препоръчителни стойности са следните: за затлъстели жени (индекс на телесната маса равен или по-голям от 30) препоръчителното напълняване по време на бременност е между 5 и 9 кг; за жени с наднормено тегло (индекс на телесната маса между 25 и 29) препоръчителното напълняване по време на бременност е между 7 и 11 кг; за жени с нормално тегло (ИТМ между 18,5 и 25) е между 11 и 16 кг; за жени с поднормено тегло (ИТМ по-малък от 18,5) е между 13 и 18 кг.

Източник: Sneha B. Sridhar, Jeanne Darbinian, Samantha F. Ehrlich, Margot A. Markman, Erica P. Gunderson, Assiamira Ferrara, Monique M. Hedderson. Maternal gestational weight gain and offspring risk for childhood overweight or obesity. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 2014; DOI:10.1016/j.ajog.2014.02.030

За още материали на тема "Бременност" станете част от Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
подут венец 24.04.2014|16:08
Интересна тема .
12
Suzana Doncheva 24.04.2014|12:54
По-добре не правете никакви диети, за да не навредите на бебето си, но и не прекалявайте с яденето.
11
Наталия Радева 23.04.2014|15:33
няма как да не напълнеете, нормално е, а след това искате или не пак отслабвате дори и повече.
10
Radina Arabadjieva 23.04.2014|14:57
повечето жени качват повече, то ако ставаше така по поръчка,аз не ядях абсолютно нищо и в крайна сметка качих 22кг. ;)
9
viki todorova 23.04.2014|10:19
При бременност е важно жените да се хранят здравословно и да не прекаляват с храната.
8
Анриета Конова 22.04.2014|16:28
И аз съм на същото мнение, по този начин рисува бебето да се роди малко или може би и по-рано, единствено да не яде някой храни, но не винаги има забрани, не трябва да има толкова ограничения., Аз когато бях бременна не ядях толкова много и пак напълнях с 5 кг, нека да не забравяме, че и около плодните води се добавят към килограмите, заедно с бебето.
7
Анриета Конова 22.04.2014|16:26
Хубаво, нямам нищо против, но можете ли да гледате и да искате или да стоите гладна, след това се връщат бързо килограмите, стига да не ви мързи.
6
otec natanail 22.04.2014|15:03
Мисля, че всяка една жена напълнява, това е неизбежно .
5
mimi zvetkova 22.04.2014|13:47
Аз напълнях прекалено много, а детето ми е злоядо и е много слабо.
4
мистерия финикова 22.04.2014|13:42
не трябва да се пълнее много
3
Angela Ivanova 22.04.2014|11:56
Според мен по време на бременността бъдещата майка не трябва да се ограничава откъм храна, но и в никакъв случай не трябва да се тъпче, трябва да се храни здравословно и балансирано, за да роди здраво и спокойно бебче.
2
Пламен Панайотов 22.04.2014|11:52
Много интересни неща..
1
rozalij gencheva 22.04.2014|09:52
Интересна е тази статия и ще е от полза за бъдещите майки.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти