Как да научите детето си да бъде самостоятелно

Не е толкова трудно

Как да научите детето си да бъде самостоятелно
pixabay.com

Всички родители се радват  на децата си и им помагат всекидневно да опознават света и да се справят с него. Но е хубаво детето да може да бъде самостоятелно. Тук идва дилемата как хем да му помагаме и да бъдем до него, хем и да бъде самостоятелно. Ако ви е сложно и още не сте намерили отговора на този въпрос, ние ще ви помогнем.

 

Да започнем от кухнята

Помолете детето си да си измива чиниите след като хапне,  да си почиства мястото, да подрежда шкафчета. Така то ще започне да възприема кухнята не като място, на което мама е задължена да готви, а децата само да ядат, а че всеки има някакви задължения. Малко по малко можете да му давате и да прави само някакви неща като почнете от най-елементарните като изпичане на филийки или правене на плодово мляко. След това можете да продължите с омлет и показване на по-сложни неща. Можете и да помолите детето да нареже зеленчуците за ястието. Важно е да участва по някакъв начин в приготвянето на храната.

 

Как да го научим да се облича самостоятелно?

Това не е много лесно. Обличайте го в една и съща последователност всеки ден, за да може да запомни детето какво първо трябва да направи и какво следва след това. Избирайте лесни дрехи в началото, за да може да се справя само.

 

Как да го научим да си подрежда стаята?

Не е лесно, но не е и невъзможно. Какво най-много обича да прави детето ви? Вероятно да се отдаде на компютърни игри и телевизия. Е, ако поставите условие, че последните ще бъдат достъпни само след почистване на стаята, вероятно детето ще надделее мързела си. Също така може да му оставите списък с нещата, които трябва да прави в банята, в стаята му, навсякъде, където може да ги види, за да не ги забрави. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти