Кога децата трябва да получат собствен мобилен телефон?

Мнението на специалиста

Родителите в наши дни са поставени пред редица предизвикателства при отглеждането и възпитанието на малчуганите.

Навярно и вие сте от онзи голям процент родители, които знаете и вярвате, че децата на нашето време се развиват с много по-бързи темпове, от тези които ние сме следвали.

Сигурна съм също така, че сте забелязали как още с появата на вашия наследник, той като че ли се е родил със смартфон в ръцете. Едва ли не всичко свързано с технологиите му се отдава с такава лекота, че вие самите се чувствате буквално като динозавър живял в каменната ера.

Предлагаме ви да се запознаете с мнението на специалистката Дженифър Ченг, която е експерт по отглеждането на децата и e съосновател на общност, която се занимава с препоръки към родителите на тема: Кога техните деца могат да придобият първия си мобилен телефон?

Кога децата трябва да получат собствен мобилен телефон?Thinkstock/Guliver

На първо място Дженифър съветва родителите на съвсем малки деца да защитят собствените си телефони от вероятността да бъдат използвани неправомерно. Според нея сега приблизително 80% от децата на възраст от 12 до 17 години притежават мобилен телефон в наши дни, като половина от тях са смартфони. Тази цифра според Ченг се е удвоила през последните 2 години в световен план и почти 60% от родителите предлагат на децата си мобилен телефон още докато са на възраст 11-12 годишни.

Другият сериозен въпрос, който Дженифър засяга е факта, че днешните деца като че ли се състезават в училище с връстниците на тема - кой има по-хубав или нов модел телефонен апарат с различни екстри за снимки, игри и т.н. Този факт допълнително затруднява родителите, които не могат да си позволят подобен лукс и трябва чисто психологически в открит диалог да се справят с възникналия проблем.

На трето място специалистката изтъква необходимостта от мобилен телефон, тъй като децата участват в много извънкласни дейности, за да могат родителите да се чувстват сигурни за тяхната безопасност.

Но нека се съсредоточим върху най-главните въпроси, които и вие самите вероятно си задавате.

Какъв вид телефон да купя на детето си?

1. Предотвратете счупване и загуба на телефона

Колкото е по-малко детето, с толкова по-опростени функции трябва да бъде телефона, който ще купите. Дори и най-малките потребители да се справят изключително добре с навигацията на вашия скъп смартфон, ако разполага с такъв за лично ползване рискувате да няма достатъчно концентрация в училище или в извънкласните занимания. Освен това може да ви излезе изключително скъпо удоволствие, ако си го забрави или счупи.

В този случай е важно на какво възпитание ще заложите още в неговата/нейната невръстна възраст, защото колкото по-рано се научи да пази вещите си и да носи отговорност за тях, толкова по-лесно и бързо ще можете да му се доверите, когато детето ви тръгне на училище.

В случай, че сте пропуснали този момент с възпитанието не забравяйте, че нещата са все още поправими. На първо място, ако детето ви си загуби, забрави или счупи телефона е важно да не хуквате веднага към магазина да купите нов, а да поставите условия като например:

"Забравил си телефона, но сега нямам възможност да ти купя нов веднага. Ще ти купя след 1 седмица, когато ще мога да отделя пари от домашния бюджет, но искам от теб да се грижиш добре за него и да не го забравяш. В противен случай, ще трябва сам/сама да си купиш нов като спестяваш от парите, които ти даваме за празници."

Не е задължително по този начин да протече разговора при вас, защото зависи и начина по който комуникирате с детето си. Важното е спокойно за обясните защо е изключително важно да се пазят вещите, които той/тя притежава.

2. Сигурността на първо място
В случай, че се притеснявате за сигурността на детето си и желаете то да притежава мобилен телефон в по-ранна възраст, то обезателно му купете подходящ аксесоар, така че телефона да му виси на врата.

3. Контрол върху съдържанието в телефона
Упражнявайте 100% контрол върху съдържанието и телефонните номера в телефона на детето ви. Също така не забравяйте да има многобройни минути за разговори с вас и ограничени към всякакъв друг тип телефонни номера.

4. За пълноценен сън
Освен това преди лягане се уверете, че телефона не е с него/нея в леглото, защото рискувате детето ви цяла нощ да си играе с него, вместо да има пълноценен сън.

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти