Проучване установи, че мъжете започват да качват килограми, когато станат татковци

Проучване установи, че мъжете започват да качват килограми, когато станат татковци
Pexels

Бременните жени обикновено качват 15-20 килограма по време на бременността и обикновено след като се роди бебето, започват да измислят начини да отслабнат. Но изследванията сочат, че новите татковци също качват килограми, само че след раждането на детето. 

Как изследователите открили това

Да станеш баща оказва значително влияние върху живота на мъжете- нов вид непозната любов, много отговорности и почти никакъв сън. Това проучване, проведено от д-р Крейг Ф. Гарфийлд от Университет в САЩ и публикувано в Американското списание за здраве на мъжете, потвърди, че по-голямата част от мъжете също наддават килограми, след като им се роди дете.

10 254 мъже са участвали в проучването през тийнейджърските си години, 20-те си години и до началото на 30-те си години. Изследванията започват през 1994 г., когато тази група учени започват да следват стъпките на доброволците, които по това време са били 12. В продължение на 20 години експертите проследяват теглото, семейното положение и броя на децата, докато те навършили 32 години през 2014 г.

Проучване установи, че мъжете започват да качват килограми, когато станат татковци Pexels

Това дали един мъж има или няма деца влияе на външния му вид

След 20 години изследователите събрали и анализирали цялата информация и установили, че индексът на телесната маса (ИТМ) е пряко свързан с наличието или липсата на деца. 

Д-р Гарфийлд обяснява, че мъжете наддават килограми по естествен начин, защото метаболизмът им се забавя с възрастта, но учените отбелязват, че мъжете, чийто ИТМ се е увеличил драстично, са тези, които са станали бащи. По-конкретно, таткото може да кажи 4,5 килограма веднага след раждането на детето. Интересното е също, че мъжете без деца или са запазили теглото си, или са отслабнали в течение на 20-годишното проучване.

Проучване установи, че мъжете започват да качват килограми, когато станат татковци Pexels

Причината за тези излишни килограми

Проучването не изследва причините, поради които новите татковци качват килограми, но д-р Гарфийлд вярва, че промяната в начина им на живот и новата рутина може да бъде част от причината. Когато мъж има дете за първи път, неговото семейство става негов приоритет.

Новите отговорности биха могли да разсеят мъжа от грижите за себе си, които е полагал преди. Когато имаш дете, нещата се променят. Възможно е младите татковци да пропуснат тренировката в името на това да заведат детето си в парка, например.

Резултатите могат да помогнат за повишаване на информираността

Излишните килограми могат да доведат до много здравословни проблеми, така че всички млади татковци трябва да внимават и да имат едно на ум, че може да им се случи нещо подобно. По този начин ще го предотвратят. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти