Ще накърмя ли бебето с алкохол, ако се напия тази вечер?

Защо не е добре да пием непосредствено преди да кърмим

Бременността е нелека задача поради много причини, но една от тях е, че тя доста успешно саботира забавния, развлекателен и напоителен нощен живот на бременната жена. Но това не е всичко, както се казва в телевизионните реклами. Както сами знаете, след бременността следва кърмене, а то също пречи на дамата да консумира алкохол, независимо от факта, че вече не споделя една и съща кръвоносна система с бебето. Целта на днешната статия е да обясни защо е така и с каква степен на свобода разполагате, ако искате да посегнете към чашката.

Алкохолът има няколко много важни свойства. С повечето от тях сте запознати от опита, но други са недотам осезаеми. Нека започнем с това, че молекулата на алкохола е мастноразтворима и доста свободно преминава през всички клетъчни мембрани в тялото. Поради тази причина дори и най-непромокаемите прегради в организма не могат да спрат алкохола и той буквално се просмуква навсякъде. Добър пример може да бъде даден с мозъка. Всяка дама, която е имала удоволствието да изпие едно питие в повече, знае колко бързо може да достигне то до главата й и там да окаже своите умопомрачаващи ефекти.

В същата степен това се отнася и за млечните жлези - ако пиете алкохол, той ще се озове в кърмата ви по-скоро рано, отколкото късно. В интерес на истината, концентрацията на алкохол в кърмата ще бъде точно същата, каквато ще бъде и концентрацията на алкохол в кръвта. Това се дължи на лекотата, с която алкохолът прониква навсякъде.

Времето, необходимо на алкохола да се добере до млечните жлези, е около 30 минути (горе-долу за това време се случва абсорбирането му от стомашните стени) и ще прекара там толкова време, колкото ще прекара в тялото ви въобще. Можете да проверите кога това време е изминало с помощта на домашен дрегер за алкохол, но ако покупката на подобно устройство ви се струва излишна, трябва да знаете, че едно малко по българските стандарти питие напуска тялото за около 3 часа и половина. Същото време, горе-долу, е нужно и на една бира от 500 милилитра да се "изпари" напълно, но това са само ориентировъчни цифри, които варират в зависимост от здравословното ви състояние, диетата, личното ви тегло, питейния ви опит и други фактори.

Тук е важно да се отбележи, че алкохолът не се складира в кърмата и поради тази причина не е необходимо да изцеждате произведеното по време на консумацията и последващото изтрезняване мляко.

Колкото до ефектите на алкохолните напитки върху бебето, сами се досещате, че те не са точно благоприятни. Редовната консумация на алкохол и кърменето са точно толкова подходяща комбинация, колкото развратният живот и замонашването. С други думи, пиенето трябва да бъде сведено до възможно най-минималния минимум преди отбиването на бебето, а когато го правите, то следва да бъде на база внимателно предварително планиране.

Разбира се, можете да бъдете спокойни, че минимален алкохолен процент в кърмата няма да има фатални отражения върху детето, както и че една спонтанна чаша вино отвреме-навреме няма да стане причина за следващия Апокалипсис.

Ако ползвате английски език, повече полезна информация по тези въпроси можете да откриете на сайта на Австралийската асоциация за кърмене.  

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.9
viki stoilova 14.05.2014|17:54
Аз не знам как изобщо може да им мине подобна мисъл.
8
Bright Light 14.05.2014|16:58
Ужас! Аз дори не мога да си представя да се напия докато кърмя или въобще да пия алкохол!
7
Фанка Василева 14.05.2014|16:29
Кака може някой да задава такъв въпрос? кажете ми коя би се напила и след това кърмила?
6
Rosi Marinova 14.05.2014|16:16
Ще имам предвид тези неща,много е важно обаче да не се живее нездравословно през това време.
5
Църна Мацка 14.05.2014|16:13
Тпябва много да се внимава, тъй като това може да има негативни последици върху детския организъм.
4
Vili Asenova 14.05.2014|15:53
Полезна информация за това колко време е необходимо да мине преди да кърмим детето си, ако сме пили. не ми се мисли какво става с децата на жени, които системно злоупотребяват с това.
3
Katy Russeva 14.05.2014|15:37
Не мисля, че е кой знае какво лишение и в този ред на мисли не ми е било трудно.
2
Angela Ivanova 14.05.2014|14:54
Не е редно според мен по време на кърмене нито да се пие, нито да се пуши, ако това се случи, по-добре да се нахрани бебето с адаптирано мляко, отколкото с кърма.
1
desislawa pawlewa 14.05.2014|14:36
как може въобще да пита?
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти