Богата на домати диета срещу рак на бъбрека

При жените, които ядат повече домати или други плодове и зеленчуци, които съдържат ликопен, рискът от развитието на рак на бъбрека е по-малък

Ликопенът е антиоксидант, който е причина за червения цвят на плодове като домат, диня, грейпфрут и папая. Ново проучване показва, че той може да намали риска от развитието на различни видове рак, включително на белия дроб и на стомаха.

В изследването участват 92 000 жени в постменопауза. Здравословното им състояние е наблюдавано в периода от 90-те години до 2013 година. Всички те са част от Women's Health Initiative - национално проучване в САЩ, чиято цел е да помогне на учените да установят причините за развитието на определени болести при жени на и над средната възраст.

Количеството ликопен, което приемат жените чрез начина си на хранене, е установено чрез въпросници, които те попълват.

През периода на проучването жените, които са диагностицирани с рак на бъбрека, са 383. Учените обръщат внимание на връзката между болестта и количеството приемани витамини и други хранителни вещества, сред които ликопен, витамин С, Витамин Е и др.

Те откриват, че единствено ликопенът може да бъде свързан с рака на бъбрека. Установява се, че по-голямо количество от него в организма може да доведе до предотвратяване на болестта.

Богата на домати диета срещу рак на бъбрека
Pinterest

При жените, които са приели най-много ликопен по време на проучването (средно по четири домата на ден), има 45% по-ниска вероятност от развитието на рак на бъбрека в сравнение с тези, които са приели най-малко.

Данните от проучването са изнесени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Ракът на бъбрека е деветият най-често срещан вид рак сред американците. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията близо 2% от случаите на рак в Съединените щати се падат на рака на бъбреците.

В много от случаите ракът на бъбрека не се отличава с никакви симптоми в началния си стадий. Често се открива съвсем случайно, докато се правят медицински изследвания в съвсем друга област.

В по-късен стадий симптомите са кръв в урината, болки в гърба и усещане за влошено здраве. Но тези симптоми могат да бъдат знак и за други болести.

Чрез изследването учените доказват, че спазването на хранителен режим, богат на микроелементи с антиоксидантни свойства, може да помогне за понижаването на риска от развитие на рак на бъбрека. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди напълно това твърдение.

За още интересни статии на тема здраве, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.7
Батко Реджеп 19.06.2014|13:27
Много обичам доматчета ! :)
6
meden rudnik 18.06.2014|17:25
Вкусно и полезно :)
5
Svetlozara Halacheva 18.06.2014|13:57
Полезно инфо, добре че я има нашата шопска салата, само че 4 домата ми се виждат много за ден, азлично не ги обичам, но вече ще си хапвам повече- на сила :)
4
Rosi Nikolova 18.06.2014|13:30
като цяло колкото повече плодове и зеленчуци ядем в ежедневието си ще бъдем далеч по-здрави!
3
Баба Пъша 18.06.2014|13:23
Доматите са много полезни .
2
viki todorova 18.06.2014|10:32
Много обичам да си хапвам домати родно производство.
1
rozalij gencheva 17.06.2014|18:58
Вкусно предложение е това.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти