5 причини да хапвате яйца не само по Великден

Какви полезни свойства притежават те?

Яйцата са идеалният пример за това, как природен продукт е в състояние да се грижи за красотата на хората. Те помагат за вътрешната ни красота, като се грижат за сърцата ни, както и за външният ни вид, като заздравяват нашата коса.

Яйцата придобиха лоша репутация преди време поради страховете от покачване на холестерола, но изследване, поместено в British Medical Journal, доказва, че умерената консумация на яйца не може да предизвика сърдечно заболяване или инсулт.

Ето пет причини, поради които яйцата се вписват добре във всяка диета за красиво тяло:

В името на бебето
Яйцата са задължителни за всички бременни жени. Защо? Тъй като са пълни с холин, който има съществено значение за развитието на мозъка на растящите бебета. Добавянето на холин към диетата на бременната се свързва с по-малък риск от психични разстройства при бебето, както и намаляване на риска за синдрома на Даун и деменция.

И на отслабването
Хапването на закуска, богата на протеини, намалява чувството за глад по-късно през деня, според проучване от 2013 г. Високото качество на протеина в яйцата помага за по-голямата ситост през целия ден. Така че, ако се опитвате да смъкнете няколко килограма и просто не можете да се отървете от апетита си за чипс или сладкиши след 19:00, трябва по-рано през деня да отделите време за похапване на няколко яйца.

5 причини да хапвате яйца не само по ВеликденThinkstock/Guliver

За добри рефлекси
Проучване от 2014 установява, че тирозинът, аминокиселина в яйцата, помага на хората при вземането на бързи и първосигнални решения. Изследователите отбелязват, че ефектът на тирозина може да помогне в ситуации като шофирането, където мигновената реакция може да предотврати инцидент.

Намаляване на риска от рак
Антиоксидантите в яйцата могат да помогнат за намаляване на риска от рак, както и от сърдечно-съдови заболявания. Това са двама от най-големите убийци в световен мащаб. Въпреки че варенето намалява количеството на антиоксидантите наполовина, все пак яйцата остават с високо съдържание на полезни вещества.

Понижаване на кръвното налягане
Протеинът в яйцата може да помогне за намаляване на кръвното налягане. С намаляването на риска от високо кръвно налягане се намалява и рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Имайте предвид, че не бива да ограничавате консумацията на яйца само до закуската. Запасете се с твърдо сварени яйца и ги използвайте в моментите, в които енергията ви намалява. Яйцата са чудесен източник на енергия.

И да не забравите другите елементи на пълноценната диета, включваща плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и рибни продукти.

За още съвети на тема "Хранене" станете част от Jenite.bg във Facebook!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Suzana Doncheva 24.04.2014|12:55
Ям, обичам ги, но се старая да не прекалявам.
18
Наталия Радева 23.04.2014|15:24
Аз си ги обичам и често си правя на мен причини не ми трябват.,
17
Mukka Dess 17.04.2014|17:24
Яйцата за мен са супер храна, която години наред бе пренебрегвана заради предразсъдъците, че жълтъците допринасят за повишаването на холестерола.
16
malkata qnichka 17.04.2014|16:33
Много са полезни и не само за нас, но и за малките деца.
15
kiki amerikaneca 17.04.2014|15:57
Полезни са яйчицата .
14
Палома Гълъбова 17.04.2014|14:51
Много са полезни яйцата! Лично аз ги хапвам най-често варени или пък директно чувквам в супичката по едно на човек малко като по панагюрски.
13
набръчкан мозък 17.04.2014|12:02
Хранителни са и важни за организма .
12
roni peteva 17.04.2014|08:36
Обичам яйца и често си хапвам.
11
marieta georgievich 16.04.2014|16:29
А и много обичам да ям яйца. :)
10
Vili Asenova 16.04.2014|16:27
Сега особено както има зелена салата много върви с едно-две яйчица.
9
Milata Mila 16.04.2014|16:13
и аз съм така, мога да не ям месо с месеци,не че съм вегетарианка, но просто не ми е 'страст", но виж млечните продукти и яйцата ги обичам много.
8
Katy Russeva 16.04.2014|16:04
Много обичам яйчица, не съм по месото, но пък за сметка на това обичам яйца.
7
otec natanail 16.04.2014|15:15
Така си е, на обяд като изям един голям омлет и после цял ден не съм гладен .
6
криворазбрана цивилизация 16.04.2014|15:01
колко са няколко яйца :)
5
mimi zvetkova 16.04.2014|13:33
Много са полезни яйцата, обаче аз имам проблем с жлъчката и много ме дразнят.
4
desislawa pawlewa 16.04.2014|12:33
че кой не яде яйца?
3
Пламен Панайотов 16.04.2014|11:34
Полезни са яйцата .
2
Asen Ivanov 16.04.2014|10:50
Яйцата наистина са много полезни стига да са пресни, защото ако са развалени могат да предизвикат много сериозни заболявания като салмонела, затова винаги трябва да минават през термична обработка.
1
viki todorova 16.04.2014|08:42
Наясно съм с полезните свойства на яйцата, но не прекалявам с консумацията им.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти