Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част

А ако знаете нещо за тях, вие сте нашият фаворит за победител в "Стани богат"

Палау, Еритрея, Тувалу, Ниуе, Карабах... Това не са имената на герои от фантастичен роман. Това са държави, за чието съществуване повечето хора не подозират, и за които ви разказахме миналата седмица. Показахме ви също така колко красиви и колоритни са тези земи.

Днес решихме да ви сервираме втора порция с такива чудни перли от световната политическа карта. Знаете ли нещо за показаните тук малко известни страни?

Ако информацията е нова за вас, но сте се влюбили от пръв поглед в малките държавки, можете да разгледате още пейзажи в нашата живописна галерия.

Република Вануату 
Тази малка сладка държавичка (на снимката горе) е част от островите Нови Хебриди в югоизточната част на Тихия океан. Досетихте ли се вече? Температурата във Вануату не пада под 20°C и местенцето е прекрасно за всеки, който от години си мечтае за почивка на райски остров.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Тропическата република си има всичко: колоритно местно население, екзотични плажове, изключително подходящи за гмуркане води... Но най-много ни се прииска да видим с очите си кристално синята лагуна, която сме ви показали на снимката.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част 
Има само една уловка. Островите Вануату си приличат по нещо с планетата на Малкия принц - по вулканите. Само че в реалната държава те са доста повече от три. Нареждат се сред най-активните и най-ефектно бълващите лава вулкани в света. Особено известен е Ясур, който има навика да избухва често-често. 

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Сао Томе и Принсипи 
Още една райска държава от острови, при това с много сладурско име. Всъщност страната е кръстена на апостол Тома от португалските изследователи, които откриват териториите ѝ на деня на светията през 1471 година. Страната успява да извоюва независимостта си през 1975.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Сао Томе и Принсипи се намира в Гвинейския залив, на запад от бреговете на централна Африка. До ден-днешен си остава най-големият производител на какао в света. А ние останахме впечатлени от факта, че страната изглежда като приказна смесица от олющени карибски сгради и флората, която сме виждали в "Джурасик парк". 

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Транснистрия 
Там ситуацията не е толкова розова, зелена и слънчева, колкото на предходните две дестинации. Може и да знаете за съществуването на Приднестровието - сепаратистка част от територията на Молдова, която се намира на левия бряг на река Днестър. Държавата обаче не е призната от международната общност, включително и от България.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II частГрад Рибница в Приднестровието
Новото, което научихме, е следното: на румънски това място се нарича Транснистрия, а в официалните молдовски източници фигурира под название, което в превод означава "Левият бряг на Днестър". Всичко това ни накара да се запитаме, какво ли е да си жител на страна, чийто статут дори не може да се определи с точност.

Република Абхазия 
Едноименната историко-географска област в Грузия е с кажи-речи също толкова неясно положение, колкото и Транснистрия. Статутът на Абхазия като автономна република се признава от Русия, Никарагуа, Венецуела, островните държавици Науру и Тувалу, както и от други три страни в подобна на найната ситуация: Южна Осетия, гореспоменатото Приднестровие и Нагорни Карабах - за тази неофициална република ви разказахме в I част на настоящия списък.    

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Република Науру  
Ще завършим тази малка енциклопедия на малкоизвестните държави с най-малката островна страна в света. Площта ѝ е едва 21 квадратни километра, което поставя Науру на трето място по маломерност - след Ватикана и Монако, разбира се. 

Държавата се намира в Микронезия и обявява независимостта си през 1968 година. Преди да се превърне в автономна република, е била известна като Pleasant Island - "Приятен остров". Интересно е да се отбележи още, че Науру си няма официално обявена столица.

Икономиката на Науру разчита на намаляващите фосфатни залежи, с които е известно това място.

Чудните държави, за които едва ли сте чували - II част
Ако сте научили нещо ново и красиво от тази статия или просто искате да четете още подобни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

49 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.8
vili kula 24.10.2013|19:38
Много красива природа, искам да отида и сама да видя колко е хубаво.
7
Mer Zlatkova 16.10.2013|16:01
Наистина не съм ги чувала, но с радост бих ги посетила, макар че те едва ли са известни на родните туроператорски агенции.
6
Kalina Boqnova 16.10.2013|15:15
Тази Република Вануату мисля, че се намира едновременно в северното, южното, западното и източното полукълба. или нещо такова. имаше я на Стани богат".
5
Radina Arabadjieva 16.10.2013|14:07
Много красиви места, как да не си помечтае човек да отиде и да разгледа целия свят.
4
Margо Filipova 16.10.2013|12:04
Красота, екзотика, само, че мисля, че ще има доста сериозен логистичен проблем!
3
Анита Кралева 16.10.2013|11:48
Ох, това са приказни местенца.
2
Angela Ivanova 16.10.2013|11:10
Наистина не съм ги чувала, но са много интересни, определено има какво да се види на тези места.
1
Ивелина Бобова 15.10.2013|18:24
Много красиви места, невероятна природа.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти