Чудните държави, за които едва ли сте чували

Палау, Еритрея, Тувалу, Ниуе и Карабах не са имената на герои от фантастичен роман

Не се срамувайте, ако тази статия съдържа имена, които никога не сте чували. Много хора не подозират за съществуването на посочените държави.

Напротив - радвайте се, че все още откривате непознати кътчета, които да добавяте към списъка с мечтани дестинации. Нашият свят е голям и ни дава възможност цял живот да се възхищаваме на нови, невиждани досега гледки.

Приятно четене! А за още красиви гледки от тези далечни страни, посетете нашата галерия.

Република Палау 
Състои се от над 200 островчета в северната част на Тихия океан, южно от Филипините. За да стигнете от България със самолет (не че има друг начин), трябва да се изръсите минимум 1000 евро за еднопосочен билет, а също и да осъществите поне две прекачвания. 

Чудните държави, за които едва ли сте чували
Защо човек да си прави труда? Веднага ще обясним. Върху старите карти тези късчета земя може да са фигурирали като "Черните острови", но ние бихме ги определили по-скоро като "Островите с изумрудена вода и тучна зеленина". Палау предлага всички подводни и надводни приключения, за които би могъл да мечтае настроеният за прекрасна ваканция турист.

Ако освен от вълнуващи гмуркания, някой се интересува и от история, накратко тя е следната: територията на днешната република се е намирала под политическото и културно влияние на различни държави, преди да обяви независимостта си през 1994.

Еритрея
Тази много интересна, но не чак толкова популярна страна се намира на Сомалийския полуостров в Африка. През вековете територията на страната е била част от различни африкански кралства, а в момента официално признатите етнически групи са девет. Еритрея (от гръцки "червена земя") постига суверенитет през 1991 година, след проведена Война за независимост с Етиопия.

Чудните държави, за които едва ли сте чували
Определено смятаме, че би било изключително интересно да се посети тази африканска страна. Има си всичко: и плодородни равнини, и пустинна част, също така високи планини и море - Червено.

Чудните държави, за които едва ли сте чували 
Още три островни държави, които вероятно не са ви известни 
Всички те се намират в Тихия океан. Започваме от Тувалу, която е петата по големина страна в света - като започнем от най-малките, разбира се. Общата площ възлиза на едва 26 квадратни километра.

Чудните държави, за които едва ли сте чувалиИнтересни растения във водите на Тувалу
Република Кирибати 
Тази красива тропическа държавка печели независимостта си от Великобритания през 1979 година. Понастоящем е пълноправен член на ООН, Международния валутен фонд, Световната банка.  

Чудните държави, за които едва ли сте чували
Ниуе
Намира се на североизток от Нова Зеландия. По-голямата съседка урежда повечето дипломатически отношения от името на Ниуе. Елизабет II се счита за кралица и на това малко парченце от рая, разположено на площ от 260 квадратни километра. 

Чудните държави, за които едва ли сте чували


Република Нагорни Карабах 

Слагаме я на последно място, тъй като положението с нея е като с пчелите на Мечо Пух - с тях "никога нищо не се знае". Не можем да твърдим с категоричност, че Нагорни Карабах е автономна държава. Нито пък ще се наемем да даваме препоръки относно въпроса хубаво ли е да се ходи там, или не.

Чудните държави, за които едва ли сте чували
Истината е, че страните от ООН не признават съществуването на подобна република. Считат я за регион в Азербайджан. Нагорни Карабах обаче се населява предимно от арменци, обявява независимостта си още след разпадането на СССР (2-ри септември 1991) и оттогава се бори за международно признание. То е дадено единствено от Абхазия, Южна Осетия и Приднестровието - други три области от тази част на света, които не са докрай признати за автономни държави.

Самопровъзгласилата се република си има президент, парламент и армия, която не само пази границите, но е и международно призната за най-ефективната на територията на някогашния СССР.

Чудните държави, за които едва ли сте чувалиМанастирът Гандзасар е една от най-известните забележителности в Нагорни Карабах.
Aко сте научили нещо ново и красиво от тази статия, ако искате да четете още подобни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

56 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 29.10.2013|14:02
Много красиви места, безю дух може да останете от такава гледка.
14
Не е посочен 11.10.2013|17:20
Повечето са в Африка. То този континент като цяло е доста неизследван
13
Не е посочен 11.10.2013|16:29
Много красиви, как може да съществува таква красота. Невероятни са.
12
Не е посочен 11.10.2013|16:20
наистина има уникални местенца.
11
Не е посочен 11.10.2013|15:50
Не съм чувала за нито едно от тези местенца, но с радост бих ги посетила всичките, изглеждат като парченца от рая.
10
Не е посочен 11.10.2013|13:14
Прекрасни местенца, като взети от някоя приказка са.
9
Не е посочен 11.10.2013|12:00
Това са прекрасни места.
8
Не е посочен 11.10.2013|11:48
Страхотни места, повече от невероятни, наистина светът е толкова различен и колоритен! :))
7
Не е посочен 11.10.2013|11:46
Не бях ги чувала. Но сега ми се иска да отида на всички тези места.
6
Не е посочен 11.10.2013|11:34
Наистина не ги бях чувала, изглеждат толкова красиво и недокоснати от цивилизацията, там наистина живеят щастливи хора, можем да сме сигурни в това.
5
Не е посочен 11.10.2013|11:31
Това са наистина приказни места. Как ми се иска да се озова на някое малко слънчево островче с красив плаж.
4
Не е посочен 11.10.2013|11:04
Определено не ги бях чувала тези острови, но са много интересни, гледката е страхотна, а водата кристално чиста, заслужават си да се видят наживо.
3
Не е посочен 11.10.2013|09:29
Божествено красиви места! Всички са като скрити райски кътче, в което времето сякаш е застинало.
2
Не е посочен 10.10.2013|17:06
Много ми беше интересно да прочета това.
1
Не е посочен 10.10.2013|16:57
Явно там е много красиво.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay