Безплатни прегледи за Световния ден на бъбрека - 10 март

Безплатни прегледи за Световния ден на бъбрека - 10 март
pixabay

Всяка година под егидата на Световната здравна организация от 2006 година се отбелязва Деня на бъбрека.

През 2023 г. 10-ти март е определен за Световен ден на бъбрека. Глобалната кампания е посветена на повишаването на осведомеността за значението на бъбреците за човешкото здраве, за намаляване честотата и въздействието на бъбречните заболявания и свързаните с тях здравословни промени. Световният бъбречен ден е съвместна инициатива на Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации – Световен бъбречен алианс.

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е между 11-13%, а в България е около 14%. Страната ни е на едно от водещите места по смъртност вследствие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) като жените са засегнати малко по–често от мъжете. Хроничното бъбречно заболяване се среща най-често във възрастовата група между 45 и 64 години.

Диабетът и високото артериално налягане са сред най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване, следвани от хроничните гломерулонефрити, хроничните пиелонефрити, системните автоимунни заболявания, бъбречно-каменната болест и вродените аномалии на отделителната система. Други рискови фактори са: сърдечните заболявания, затлъстяването, фамилната обремененост и напредналата възраст.

Симптомите, които насочват към необходимост от консултация с нефролог са свързани с изразена обща отпадналост, често уриниране, съпроводено с парене и смъдене, отделяне на по-мътна или пенеста урина, добавен неприятен мирис към урината, по-често нощно уриниране, поява на отоци по клепачите и долните крайници, суха и сърбяща кожа, метален вкус в устата, гадене и повръщане. При голяма част от хората с хронично бъбречно заболяване липсват симптоми и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Последствията и усложненията от него могат да засегнат множество органи и системи, което превръща заболяването в социално значимо и с потенциал за развиваща се глобална пандемия.

Във връзка с отбелязването на Световния ден на бъбрека, на 10 март 2023г. (петък), в Университетска болница "Лозенец", ул. Козяк № 1, се организират безплатни медицински прегледи от нефролог, които включват преглед и ехографско изследване на отделителната система.

Висококвалифицираните ни специалисти: доц. д-р Велислава Димитрова, д-р Емилия Йорданова, д-р Даниела Арабаджиева и д-р Надя Велкова ще преглеждат желаещите от 08.30 часа в кабинет 1 и 2, ет.1 и кабинета "Хемодиализа" -1 ет. на Медицински център "Лозенец".

Желателно е явилите се да носят предходна медицинска документация и актуални изследвания на кръв и урина – пълен анализ със седимент и микробиологични изследвания на урина.

Заявките за безплатните прегледи ще се осъществяват през контактната ни форма, както и на тел. 02 96 07 682.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay