Възпитанието на технологичните личности

Откакто технологиите превзеха живота ни, нищо не е същото

С новите технологии в обществото нахлуват и нови правила за поведение, твърдят колегите от Econ.bg. Правилото несъмнено важи и за популярните напоследък смартфони, които все по-голяма част от хората използват. Умните апаратчета променят навиците ни и разбирането кое е обществено приемливо и кое - не.

Изследване сред американските потребители на смартфони между 18 и 29 години показва, че вече е приемливо човек да вдигне телефона си и да разговаря, докато е на масата за вечеря. Подобно поведение обаче би било неприемливо за поколението на неговите родители.

Запитани дали биха вдигнали телефона за личен разговор, докато вечерят с приятел, едва около 15% от младите американци отговарят с "Не!". Мнозинството от тях смятат подобно поведение за допустимо. Ако някой им звъни по работа, вдигането на телефона става още по-приемливо, сочи проучването.

По отношение на влизане във Facebook и Twitter, отричането на подобно поведение е по-често срещано. 45% от запитаните отговарят, че не биха влезли в профила си по време на вечеря. Всички останали обаче смятат, че биха ъпдейтнали статуса си, докато са на масата. Ситуацията не се променя и при писането на кратки съобщения – тук дори повече хора смятат подобно поведение за приемливо.

Ако пък са на романтична среща, мнозина от младите хора в САЩ смятат, че всички тези дейности може да се вършат, докато другият е в тоалетната.

Резултатите от проучването показват още, че имейлът остава един от основните канали за информация, дори за по-младите потребители. Над 44% от тях заявяват, че първото, което правят сутрин, е да си проверят пощата. На второ място по популярност e Facebook – това е първото място, на което влизат 27% от анкетираните.

Промени изследването отчита и при онлайн етикета, което най-ясно се вижда в социалните мрежи като Facebook. Мнозинството от запитаните смятат, че не е проблем да се пусне снимка на приятел, както и да се отбележи негово изображение във Facebook, без той да бъде попитан за разрешение.


Още любопитни статии от Econ.bg:

Отделяме по 1100 лева за летен отдих

8 полезни съвета за сигурността на банковата ви карта

Хаштагът - златната кокошка на бизнеса

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Milena Nqgolova 04.07.2013|13:17
Мнозинството от запитаните смятат, че не е проблем да се пусне снимка на приятел, както и да се отбележи негово изображение във Facebook, без той да бъде попитан за разрешение. Много дразнещо.
12
Emily Reed 02.07.2013|14:46
Това е доста притеснително, като се има предвид че все пак говорим за някакви ценности и възпитание.
11
Мариана Красимирова 02.07.2013|14:30
много е жалко това , в един момент става така че не можеш да си кажеш една приказка в реалния живот
10
Велина Иванова 02.07.2013|14:06
няма лошо в тези социални мрежи , защото най-малкото можеш да разглеждаш снимки на хора които рядко виждаш или скоро няма да видиш , но някои хора много се вманиачават и не се усещат колко дразнещо може да стане това поведение-най вече на масата когато си сред хора.
9
Krum Tonev 02.07.2013|13:36
вече трябва да се говори н адецата че освен останалите неща които са невъзпитани,като соченето с пръст, така и ровенето в телефона по време на вечеря или среща.
8
Margо Filipova 02.07.2013|13:11
Това наистина са въпроси, върху който си струва да се замислим!
7
Kalina Vicheva 02.07.2013|12:49
И без това твърде малко време прекарваме със семейството си, че да го пилеем като се заниваме с глупости в социалните мрежи и говоренето по телефона, но всичко е въпрос на възпитание.
6
Нели Георгиева 02.07.2013|12:04
Ако те търсят по работа, разбирам, обаче да си проверяваш профила, докато си седнал с някакви ЖИВИ хора, не е нормално.
5
Ruslana Hristova 02.07.2013|11:52
Не мисля че е нормално хората да се зомбират по технологиите.
4
Margaritka Ilieva 02.07.2013|11:23
:) аз май също предпочитам таблет, не че виждам смисъл нон стоп да се ровиш в интернет, ако не ми е наложително не бих тръгнала да си ровя из телефона, таблета или да притичам до компютъра да си видя фейса О.О
3
Milen Stanchev 02.07.2013|10:41
Да ви кажа, аз не съм от най-големите фенове на смартфоните...доста по-бавни са. Предпочитам таблетите вместо смартфоните.
2
mimi zvetkova 01.07.2013|19:12
Наистина не е същото, но пък това вече ни е живота.
1
Angela Ivanova 01.07.2013|14:29
Така е, социалните мрежи са част от ежедневието ни и средство за комуникация днес, дори взеха превес над телефоните и все повече започва да се губи живия контакт.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти