Възпитанието на технологичните личности

Откакто технологиите превзеха живота ни, нищо не е същото

С новите технологии в обществото нахлуват и нови правила за поведение, твърдят колегите от Econ.bg. Правилото несъмнено важи и за популярните напоследък смартфони, които все по-голяма част от хората използват. Умните апаратчета променят навиците ни и разбирането кое е обществено приемливо и кое - не.

Изследване сред американските потребители на смартфони между 18 и 29 години показва, че вече е приемливо човек да вдигне телефона си и да разговаря, докато е на масата за вечеря. Подобно поведение обаче би било неприемливо за поколението на неговите родители.

Запитани дали биха вдигнали телефона за личен разговор, докато вечерят с приятел, едва около 15% от младите американци отговарят с "Не!". Мнозинството от тях смятат подобно поведение за допустимо. Ако някой им звъни по работа, вдигането на телефона става още по-приемливо, сочи проучването.

По отношение на влизане във Facebook и Twitter, отричането на подобно поведение е по-често срещано. 45% от запитаните отговарят, че не биха влезли в профила си по време на вечеря. Всички останали обаче смятат, че биха ъпдейтнали статуса си, докато са на масата. Ситуацията не се променя и при писането на кратки съобщения – тук дори повече хора смятат подобно поведение за приемливо.

Ако пък са на романтична среща, мнозина от младите хора в САЩ смятат, че всички тези дейности може да се вършат, докато другият е в тоалетната.

Резултатите от проучването показват още, че имейлът остава един от основните канали за информация, дори за по-младите потребители. Над 44% от тях заявяват, че първото, което правят сутрин, е да си проверят пощата. На второ място по популярност e Facebook – това е първото място, на което влизат 27% от анкетираните.

Промени изследването отчита и при онлайн етикета, което най-ясно се вижда в социалните мрежи като Facebook. Мнозинството от запитаните смятат, че не е проблем да се пусне снимка на приятел, както и да се отбележи негово изображение във Facebook, без той да бъде попитан за разрешение.


Още любопитни статии от Econ.bg:

Отделяме по 1100 лева за летен отдих

8 полезни съвета за сигурността на банковата ви карта

Хаштагът - златната кокошка на бизнеса

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Milena Nqgolova 04.07.2013|13:17
Мнозинството от запитаните смятат, че не е проблем да се пусне снимка на приятел, както и да се отбележи негово изображение във Facebook, без той да бъде попитан за разрешение. Много дразнещо.
12
Emily Reed 02.07.2013|14:46
Това е доста притеснително, като се има предвид че все пак говорим за някакви ценности и възпитание.
11
Мариана Красимирова 02.07.2013|14:30
много е жалко това , в един момент става така че не можеш да си кажеш една приказка в реалния живот
10
Велина Иванова 02.07.2013|14:06
няма лошо в тези социални мрежи , защото най-малкото можеш да разглеждаш снимки на хора които рядко виждаш или скоро няма да видиш , но някои хора много се вманиачават и не се усещат колко дразнещо може да стане това поведение-най вече на масата когато си сред хора.
9
Krum Tonev 02.07.2013|13:36
вече трябва да се говори н адецата че освен останалите неща които са невъзпитани,като соченето с пръст, така и ровенето в телефона по време на вечеря или среща.
8
Margо Filipova 02.07.2013|13:11
Това наистина са въпроси, върху който си струва да се замислим!
7
Kalina Vicheva 02.07.2013|12:49
И без това твърде малко време прекарваме със семейството си, че да го пилеем като се заниваме с глупости в социалните мрежи и говоренето по телефона, но всичко е въпрос на възпитание.
6
Нели Георгиева 02.07.2013|12:04
Ако те търсят по работа, разбирам, обаче да си проверяваш профила, докато си седнал с някакви ЖИВИ хора, не е нормално.
5
Ruslana Hristova 02.07.2013|11:52
Не мисля че е нормално хората да се зомбират по технологиите.
4
Margaritka Ilieva 02.07.2013|11:23
:) аз май също предпочитам таблет, не че виждам смисъл нон стоп да се ровиш в интернет, ако не ми е наложително не бих тръгнала да си ровя из телефона, таблета или да притичам до компютъра да си видя фейса О.О
3
Milen Stanchev 02.07.2013|10:41
Да ви кажа, аз не съм от най-големите фенове на смартфоните...доста по-бавни са. Предпочитам таблетите вместо смартфоните.
2
mimi zvetkova 01.07.2013|19:12
Наистина не е същото, но пък това вече ни е живота.
1
Angela Ivanova 01.07.2013|14:29
Така е, социалните мрежи са част от ежедневието ни и средство за комуникация днес, дори взеха превес над телефоните и все повече започва да се губи живия контакт.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти