Защо тоалетните са бели на цвят?

Защо тоалетните са бели на цвят?
Pexels

Може да ви звучи като много добра идея да си купите тъмна тоалетна чиния, защото няма да се вижда всяко петънце на нея, но все пак повечето тоалетни са чисто бели и има причина за това. Всъщност е по-логично, отколкото звучи. 

Повечето тоалетни са направени от порцелан

Това е добър материал, защото е издръжлив. След изпичането повърхността става като стъклена, водоустойчива и устойчива на петна. По този начин тоалетните са по-лесни за почистване, въпреки факта, че са бели.

Порцеланът става бял при високи температури. Възможно е да бъдат направени тоалетни в различни цветове, ако поставите пигмент преди порцеланът да е изсъхнал във фурната. Но както можете да си представите, правенето на прости бели тоалетни е по-лесно и по-евтино, защото премахва няколко стъпки, като боядисване. 

Защо тоалетните са бели на цвят? Pexels

Белият цвят се асоциира с чистотата

Според теорията на цветовете, нюансите влияят по различен начин на нашите емоции. Въпреки че може да има културни или полови разлики в начина, по който възприемаме нюансите, бялото обикновено се свързва с безопасността и чистотата. Ето защо баните и болничните отделения обикновено са боядисани в бяло. Това създава впечатление за стерилно пространство.

В същото време тъмните цветове, като черно и кафяво, често се свързват с нещо негативно. Може би си мислите, че ярките цветове ще свършат работа, но въпреки че предизвикват положителни чувства, те не ни осигуряват усещане за свежест. И това е от съществено значение тук.

Белите тоалетни са неутрални и достатъчно леки, за да паснат на всякакъв размер баня и класическият им вид ще отговаря на всеки дизайн. Черната тоалетна би развалила атмосферата на пространството и е лоша за малките тоалетни.

Бонус: В някои страни Световният ден на тоалетната се отбелязва всяка година на 9 ноември.

Честването обикновено се провежда с цел повишаване на осведомеността относно санитарната криза по целия свят. Всяка кодина се избира специална тема. Темата от миналата година беше "Не оставяй никого зад себе си". Те разговаряха с около 673 милиона души, които нямат достъп до подходящи санитарни условия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти