Как да изберете подходящ матрак?

Как да изберете подходящ матрак?
unsplash

Добрият нощен сън е от съществено значение за поддържане на добро здраве. От здравето на сърцето до мускулните болки, сънят играе голяма роля за цялостното ни благосъстояние. Много фактори могат да повлияят на качеството и продължителността на съня, но изборът на правилния матрак е от решаващо значение за постигане на спокоен и полезен сън.

С толкова много налични опции може да бъде много трудно да изберете правилния матрак за вашите нужди. Ето как да решите кой матрак ще ви осигури най-качествен сън:

Какво да имате предвид при избора на матрак

Важно е да вземете предвид позицията си за сън и типа на тялото. 

Един от най-важните фактори е позицията ви при сън. Докато по-мекият матрак може да осигури необходимото омекотяване на спящите настрани, а пък твърдият матрак може да помогне на спящите по гръб и корем да поддържат гръбнака си в правилна позиция.

Добре е да търсите матраци с множество слоеве от пяна или с различни нива на твърдост, така че да можете да регулирате комфорта и опората в зависимост от вашите нужди. Други фактори, които трябва да имате предвид, включват размера на матрака, неговата дишаемост, вашия бюджет и всякакви специфични здравословни проблеми, които може да имате.

Освен това, ако търсите матрак за разтегателен диван, знайте, че трябва да търсите характеристики, различни от стандартния ви матрак за спалня. Трябва да знаете действителния размер на самия диван, но също и размера на матрака, за който е направен... Ако искате диванът да се използва като легло за гости, матракът трябва да бъде достатъчно голям. Също така дебелината трябва да е подходяща, за да се сгъне правилно в дивана, така че лесно да се отваря и превръща в легло, когато е необходимо. Ако размерът не е подходящ – твърде дебел, твърде тънък, твърде широк, твърде къс – ще имате големи проблеми.

Видове матраци

На пазара има няколко вида матраци. Типовете матраци се основават на тяхната конструкция и материали. Най-често срещаните видове включват вътрешни пружини, мемори пяна, хибридни и надуваеми матраци.

Пружинен матрак

Това е най-традиционният вид матрак. Изработени са от пружини, покрити с подплата и платнена обвивка. Пружините се компресират с приложен натиск и се изпъват обратно, когато натискът се премахне. Те имат добър въздушен поток и се приспособяват към контура на тялото ви.

Мемори пяна

Тези матраци очертават формата на тялото ви и осигуряват отлично облекчаване на натиска, но мемори пяната не е твърда, нито еластична.

Хибридни

Хибридният матрак комбинира най-добрите характеристики както на матраците с вътрешни пружини, така и на матраците с мемори пяна. Има комбинация от пяна отгоре и пружина отдолу, която осигурява облекчаване на натиска и добра опора.

Съвети за избор на правилния матрак

Проучете и сравнете различни видове матраци и марки, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди и бюджет.

Когато изчислявате разходите, не забравяйте да вземете предвид допълнителните разходи, като такси за доставка и изхвърляне на стария ви матрак. Ако можете да изчакате разпродажба, би било чудесно.

Големите празници обикновено водят до големи намаления. Ако не ви е особено спешно, можете да изчакате такъв момент, в който ще има големи намаления, за да вземете по-хубав матрак на по-ниска цена.

Как да тествате матрак

Когато тествате матрак лично, легнете върху него поне за 10-15 минути. Това може да изглежда като дълго време, но всъщност не е. В края на краищата ще прекарвате 6-10 часа на нощ в него за години напред.

Обръщайте се, опитвайте различни позиции за сън и усетете твърдостта и опората на матрака във всяка позиция.

Легнете по гръб, настрани и по корем, за да сте сигурни, че матракът осигурява адекватна опора за предпочитаната от вас позиция за сън, височина и тегло. Възползвайте се от възможността да задавате въпроси относно производителя, конструкцията и материалите. 

Прекарваме една трета от живота си в сън – или поне в опити да заспим – и висококачественият, удобен матрак е голяма част от постигането на дълбок и спокоен сън. С подходящо проучване, сравняване и тестване можете да намерите правилния матрак, който да ви помогне да се чувствате значително по-добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay