Как да подобрите въздушния поток в дома си

Как да подобрите въздушния поток в дома си
Pexels

След дългата зима най-накрая настъпиха по-топлите месеци, което означава, че вероятно вече копнеете за така необходимия свеж въздух. Отделете малко време, за да освежите и въздуха в дома си. За щастие има много начини да подобрите въздушния поток в дома си и дори да приветствате повече богат на кислород въздух вътре.

Но преди да отворите прозорците или да инвестирате в нови продукти, подпомагащи въздушния поток, важно е да разберете как работи всичко, както и как да се предпазите от потенциални дразнители, които могат да влязат в дома ви отвън.

Научете повече за това как да прогоните това досадно усещане за задушаване:

Пуснете вентилатор или два

Ако искате да охладите пространство и да накарате въздуха да се движи, включването на вентилатор на тавана или добавянето на няколко вентилатора в пространството е рентабилен начин да направите това. 

С вентилаторите вие премествате съществуващия въздух из стаята, което означава, че въздухът, който тече наоколо, покрива кожата ви и ви помага да се охладите. Няма правилен или грешен начин да го направите – просто използвайте толкова вентилатори, колкото искате. 

Включете климатика

Друг надежден начин за насърчаване на въздушния поток в целия ви дом: пуснете вашия климатик. Като бонус ще разхладите пространството си през топлите летни месеци едновременно.

Важно е обаче да почиствате филтрите на климатиците редовно, за да не вкарвате прах и боклуци вътре. 

Отворете прозорците

Ако искате да внесете нов въздух в дома си, вместо просто да премествате съществуващия въздух, тогава отварянето на прозорците може да направи голяма разлика. Единственото предупреждение? Външният въздух всъщност може да не е свеж. Ще получите богат на кислород въздух, който желаете, но също така ще получите известно замърсяване, а в зависимост от това къде живеете, можете да получите много замърсяване и алергени. Преди да отворите прозорците си, проверете местното качество на въздуха.

Ако качеството на въздуха е съмнително, но все пак искате да отворите прозорците си, добре е да използвате пречиствател за въздух, за да филтрирате потенциалните замърсители – в идеалния случай модул с HEPA филтър, който филтрира по-малките частици и рециркулира свежия въздух във вашето пространство.

Пуснете вентилаторите в банята и кухнята, ако е необходимо

Наред с предотвратяването на излишната влага, работещите вентилатори във вашата кухня и баня създават отрицателно налягане, което на практика означава, че те карат въздуха от затворените прозорци и врати да прониква вътре отвън. Ако се притеснявате за замърсяването на околната среда и искате наистина "свеж" въздух, тогава не забравяйте да държите пречиствателите на въздуха пуснати, както бихте направили, ако прозорците ви са отворени.

Вкарайте свеж въздух с отрицателно налягане

За да изведете застоялия въздух и да вкарате свеж въздух след дългата, задушна зима, препоръчително е да работите стая по стая, ден по ден. Прекарайте цял ден в отопление на стая и след това на следващия ден отворете прозореца и пуснете вентилатор наблизо, който ще изтласка въздуха от дома. Тази техника събира целия този застоял, потенциално миризлив въздух от повърхностите във вашия дом и след това го изпуска през прозорците.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay