7 неща, които да изхвърлите от килера си възможно най-скоро

7 неща, които да изхвърлите от килера си възможно най-скоро
unsplash

Когато става въпрос за поддържане на най-използваните зони в дома организирани, да знаете как да ги прочистите е почти толкова важно, колкото да знаете как да ги подредите. Помислете: много по-лесно е да измислите цялостна организационна система за 20 артикула, които използвате непрекъснато, отколкото да се опитате да съберете над 50 артикула, които използвате от време на време. 

Това важи и за килера, който е лесно податлив на претоварване, благодарение на излишъка от хранителни стоки, уреди, почистващи препарати и много други. Преди дори да започнете да поставяте рафтове, кошници и кошчета, добра идея е да предприемете едно добро почистване, за да извлечете максимума от пространството, с което разполагате. Не сте сигурни откъде да започнете? Ето 7 неща, които е добре да изхвърлите от килера си възможно най-скоро:

1. Хранителни продукти с изтекъл срок на годност

Килерите често са като черни дупки, поглъщайки най-различни хранителни продукти. Използвайте организирането на килера си като своеобразен одит – нищо не се прибира обратно в шкафа или килера, докато не проверите срока му на годност. Може да се изненадате колко място можете да освободите, като елиминирате стоките с изтекъл срок на годност, и в крайна сметка ще получите още по-добра представа какво трябва да добавите към списъка си за пазаруване.

2. Неизползвани подправки или отворени такива, които вече са изветрели

Подправките са трудни за подреждане и добавят визуален безпорядък към пространството. За да контролирате килера си, прочистването на подправките определено трябва да бъде в списъка ви. Повечето сушени подправки губят силата си след шест месеца, така че започнете, като изхвърлите всички, които са били там много по-дълго от това. Ако пък имате по-особени подправки, които никога не сте използвали, помислете дали да не ги изхвърлите или да ги дадете на приятел, който ще ги използва. 

3. Почистете остатъците от храна и трохите 

Макар че това не е точно артикул, от който да се отървете, поддържането на пространството чисто, ще му помогне да изглежда много по-добре и по-подредено. Съвсем нормално е да има трохи и остатъци на мястото, на което съхраняване брашно, захар, варива и подобни продукти. Просто избършете рафтовете и пода и килерът ви ще изглежда по съвсем различен начин. 

4. Излишни чанти и торбички

Всички сме за устойчиво пазаруване и намаляване на общите отпадъци, но понякога това може да доведе до безпорядък в килера. Ако събирате хартиени торбички, които да използвате повторно, това е чудесно, но е добре от време на време да намалявате броят им, за да не създават безпорядък в килера ви. Достатъчно е да запазите 5-6 торбички, които са достатъчно стабилни и ще издържат дълго време. 

5. Съберете всички боклуци

Всеки, който има килер, ще се съгласи, че това е пространството, в което оставяме всичко, което не знаем къде да сложим. Поради тази причина има най-различни, обикновено ненужни, вещи, от които е добре да се отървете. Просто махнете всичко, което не използвате, дори да няма къде другаде да го сложите. Извадете всичко от килера, сортирайте нещата по категории и решете какво трябва да остане там и какво не.

6. Всякакви кутии, кошове и други, които не използвате

Макар че купуваме тези неща с идеята да бъде по-подредено, понякога просто пречат и създават хаос. Ако има кутии, кошове и други подобни, които не ви помагат, а ви пречат, просто ги махнете. 

7. Остарели електроуреди

Ако през последните години сте прибирали фритюрници, сокоизстисквачки, блендери и други уреди, които не използвате, не очаквайте, че след 5 години ще ви потрябват. Уредите остаряват и стават неизползваеми, така че ако имате остарели уреди в килера, отървете се от тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay