За поредната, която няма да е последната...

За поредната, която няма да е последната...
Novinite.bg

Наскоро си поговорихме с вас за статистиката на нападнати жени на улицата, описахме ви различни ситуации и се опитахме да ви помогнем, давайки ви съвети как да се защитите. Тогава не си дадохме сметка, че у нас един друг тип насилие е тема, която за мнозина е позната до болка. За някои жени истинската заплаха не дебне зад някой ъгъл в тъмното, а живее с тях в собствения им дом, спи в леглото им, храни се на една маса с тях.

Поне 9 жени бяха убити от партньорите си още при първия локдаун през 2020 г., всекидневно жени биват бити от мъжете си в собствените им домове, а наскоро 33-годишната Евгения не успя да доживее края на тази година, защото бе брутално удушена от съпруга си и натикана в куфар.

Иска ни се тези неща да не се случват, правим се, че не ги чуваме и виждаме и същевременно си казваме, че това на нас няма да ни се случи. Но никоя от нас не е защитена или застрахована срещу подобно нещо. Дълго време се чудехме дали да продължаваме да наливаме сол в раната, но факт е, че жени всекидневно биват бити и унижавани, а някои от тях дори не доживяват следващия ден. Не доживя и поредната - Евгения, която изчезва безследно, докато не намират безжизненото ѝ тяло в склад в Перник. Тя е поредната жена попаднала в черната статистика, поредната, убита от мъжа, на когото е отдала живота си, на когото се е доверила, когото е обичала.

Ходела на фитнес късно, казват някои. Така като я гледали каква е изрусена, ставало ясно що за стока е. Шавлива била... Нормалните жени сервирали вечеря на семейството си, докато тя ходела да тренира. То било ясно защо ходи на фитнес.. Такива жени като нея само едно търсят... Хубаво е направил Орлин, че я е убил, напълно оправдано... Жени като нея това заслужават...

Чувстваме се отвратени, защото това коментират из мрежата. Това ни е народопсихологията. Оправдаваме убийство, извършено върху жена, само защото е правела нещо, което "не се е харесвало" на партньора ѝ. Убийство от ревност, от любов - сякаш това е уважителна причина да отнемеш живот. И докато неволно или съвсем осъзнато толерираме подобни прояви, ще има жени, всекидневно пребивани, някои за съжаление и до смърт.

Но защо търпят? Защо не си тръгнат?

Истината е, че не е лесно. Много от жените в подобна ситуация започват да оправдават партньорите си и им прощават при всяко следващо извинение. Тези мъже са отлични манипулатори, които много добре знаят как да изиграят картите си, за да задържат жертвата до себе си.

Когато всекидневно им бива внушавано, че не стават за нищо, че никой няма да ги приеме, че без него с тях е свършено тези жени живеят в постоянна манипулация и страх. Започват да живеят с мисълта, че той може и да я бие, но поне е загрижен за нея и я приема такава, каквато е.

Това са психично нестабилни насилници, които се хранят от страданието на жената до себе си. За тях единственото удоволствие в живота е да контролират и да унижават по-слабия. Така тези нищожества се чувстват силни. Те обаче отлично прикриват истинската си същност. В началото на връзката с такъв мъж всичко е цветя, обяснения в любов, романтика и песни. Докато в един прекрасен момент той започва да прави "безобидни" забележки и коментари за външния вид на жената, за семейството ѝ и за приятелите ѝ. Не след дълго започват ограниченията - "Не ми е приятно да излизаш с тези, защото ти влияят зле", "Няма да ползваш социални мрежи, защото те лайкват много мъже", "Защо ще работиш като аз изкарвам достатъчно". Те прерастват в строги забрани - не можеш да ходиш на работа, не можеш да използваш телефон или пари, заключване вкъщи, докато той е на работа, невъзможност за контакт с близките. Оттук започват и шамарите, после ритниците и накрая болезнена и мъчителна смърт.

Жертви... Често те не се възприемат като жертви. Това са едни смели личности, силни жени, които със сигурност нямат вина за това, което им се случва. Може би изпитват срам, но те не са виновни, че са попаднали на грешния човек. Това няма нищо общо с тях. 

При най-малкото съмнение, че ваша близка, роднина или съседка е жертва на домашно насилие, помогнете, като позвъните на горещата линия 0800 119 77. Свържете се с полицията и при възможност с близките ѝ, опитайте се да измъкнете жената от този Ад.

Защото, докато цъкаме възмутено пред телевизора, някъде там поредната жена губи живота си! И докато държавата не прави нищо, ние можем да помогнем. Нека не бъдем безучастни, защото е само в нашите ръце да няма повече насилвани и убити жени, да няма следващи жертви...

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Пресичам на червено и един полицай ми подвиква:- Госпожо, Вие накъде?- Отивам на гости у Мимето, теб какво те интересува, мъжът ми знае!
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти