Безопасно ли е да приемате антидепресанти по време на бременност?

Безопасно ли е да приемате антидепресанти по време на бременност?
unsplash

Приемането на антидепресанти може да бъде изключително полезно, ако се борите с депресия, но след като сте бременна, вероятно се чудите дали можете да продължите да ги приемате. Повечето експерти твърдят, че приемането на антидепресанти по време на бременност като цяло е безопасно. Проучванията показват, че те носят малък риск за бебето, въпреки че знаем, че някои лекарства са по-малко безопасни от други. Ако се притеснявате да продължите да приемате лекарствата си, обсъдете го с Вашия лекар, тъй като спирането на лекарствата понякога може да бъде по-рисковано от продължаването на приема им.

Независимо дали депресията е предшествала бременността или е възникнала по време на пренаталния период - малко обсъждано състояние, известно като пренатална депресия - антидепресантите могат да помогнат и е важно жените да бъдат информирани за всички възможности за лечение. 

Това е така, защото нелекуването на състояние като депресия по време на бременност също може да бъде рисковано както за бебето, така и за майката. Нелекуваната депресия по време на бременност е свързана с проблеми с развитието на плода, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, мъртво раждане и следродилна депресия.

Ето какво още трябва да знаете:

Рискът от усложнения при употребата на антидепресанти по време на бременност е нисък

"Антидепресантите като цяло са безопасни както по време на бременност, така и по време на кърмене", отбелязва д-р Тифани А. Мур Симас. Д-р Симас казва, че има някои изследвания по темата, но липсват данни от рандомизирани проучвания (които са най-силните в света на науката). Голяма част от изследванията са наблюдателни. 

Предишни изследвания свързват антидепресантите по време на бременност с епилепсия (наред с други неща като вродени дефекти) при деца, въпреки че настоящите проучвания са по-успокояващи. "Въпреки някои потенциални рискове, абсолютният риск за много от резултатите е нисък", казва д-р Симас. 

Тя цитира ръководството на ACOG относно психиатричните лекарства по време на бременност и кърмене, което казва, че рискът от употребата на SSRI трябва да се разглежда по отношение на риска от рецидив, ако човек спре лечението. Рецидивите по време на бременност са по-чести при хора с анамнеза за депресивно заболяване, по-дълго от пет години и повече от четири рецидива. 

Оценяване на рисковете

Въпреки че проучванията няма да дадат твърдо и бързо обозначение "безопасно е", скорошни изследвания показват, че антидепресантите не са толкова рискови, колкото си мислим. Проучване в Neurology от май 2022 г. казва, че приемането им през първия триместър няма да повиши шансовете за епилепсия и гърчове при бебета.

Изследователите са изследвали повече от 1,7 милиона деца, родени в Швеция за период от 17 години. Повече от 24 000 от тях са били изложени на антидепресанти през първия триместър. Антидепресантите включват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и инхибитори на обратното захващане на серотонин и норепинефрин (SNRIs). От всички деца, 0,12% са имали неонатални гърчове (много редки) и 0,40% са имали епилепсия.

"Въпреки че няколко проучвания показват възможна връзка между употребата на антидепресанти от майките по време на бременност и гърчове при новородени и малки деца, нашето проучване предполага, че експозицията на антидепресанти през първия триместър на бременността не повишава риска от гърчове и епилепсия при деца", казва д-р Суджан. 

Друго скорошно проучване на JAMA не установява връзка между употребата на антидепресанти по време на бременност и аутизъм, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), поведенчески разстройства, нарушения в развитието на речта, езика, ученето и координацията или интелектуални затруднения при деца на 145 000 бременни жени, които са приемали лекарствата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay