Всичко за кърменето: Близо до мама

Ла Лече Лига България
специалисти по въпросите на кърменето

Мария Атанасова, лидер от екипа на "Ла Лече Лига България", синтезира за читателите на Jenite.bg защо естествената кърма и актът на кърмене са толкова важни за бебето

Всичко за кърменето: Близо до мама

"Всичко за кърменето" - това беше водещата тема за февруари в нашата рубрика "Питайте специалиста". Предоставихме възможност на всички настоящи и бъдещи мами да задават своите въпроси, свързани с кърмене, захранване и отбиване.

През следващите седмици екипът от лидери на "Ла Лече Лига България" ще даде съответните отговори. Говорим за опитни майки, които са кърмили успешно бебетата си, преминали са специално обучение, за да обогатят знанията си, а сега са готови да помогнат на всички останали жени с информация относно храненето на техните деца с майчино мляко.

Преди да публикуваме статиите по конкретните ви въпроси, ще бъде най-подходящо веднъж завинаги да уточним: Защо кърменето е толкова важно за бебето? Специално за Jenite.bg, oтговор по темата предостави Мария Атанасова, Ла Лече Лига Лидер:

През последните години често се говори за кърменето като най-доброто за бебето, по-добрия избор. Всъщност кърмата и кърменето не са просто "избор", те са нормата за хранене на бебето и са предпоставка за оптималното му развитие. И това не е случайно.

Както всяко живо нещо в този свят, така и кърмата е уникална – именно жива, защото едно от най-удивителните неща в нея са живите клетки. Те помагат на малкото същество да се пригоди към новата заобикаляща го среда и го предпазват до известна степен от нея.

След раждането си бебета са безпомощни. В известен смисъл организмът им е недоразвит и те не могат да живеят самостоятелно. Това е така поради физиологията на човешкото тяло – тесният таз на майката и размерите на новороденото достигат оптимално съотношение след девет месеца бременност. По-дълга би направило невъзможно естественото раждане.

През първите месеци от живота си бебето има нужда да бъде в почти постоянен контакт с майка си и зависи изцяло от нея. Нейното тяло му дава всичко необходимо, както го е правило преди раждането – веществата, нужни за оптималното развитие на организма му, както и нещата, които ще му помогнат да се приспособи в света: топлина, уют, сигурност, защита, любов. С една дума – живот. И кърменето осигурява всички тези неща наведнъж. 

Всичко за кърменето: Близо до мама

От една страна е кърмата – тя се различава коренно от храната, каквато я познаваме ние. Това е жива течност, която съдържа точните по състав и количество вещества, необходими на бебето. То се нуждае не просто от протеини, мазнини и въглехидрати. Кърмата може да се разглежда като естествена ваксина – тя съдържа антитела, които тялото на майката е изградило към определени бактерии и вируси, възпрепятства развитието на вредните микроорганизми, подпомага размножаването на полезните бактерии в храносмилателната система на новороденото, подпомага развитието на имунната му система. 

Кърмата се променя непрекъснато, за да задоволи най-точно моментните нужди на бебето. От друга страна, чрез кърменето майката му дава усещане за спокойствие, сигурност, топлина и уют. То му напомня познатата утроба, тъй като усеща мириса на мама, звука на сърцето ѝ, топлината на тялото ѝ.

За повечето бебета е стресираща появата в този нов, широк, светъл и шумен свят и те имат нужда да се чувстват сигурни, а най-добре това се получава в прегръдките на мама, докато сучат. По този начин те успяват да се адаптират по-лесно. В същото време това дава възможност на майката да опознае своето бебе, да се влюби в него, а и да се възстанови от бременността и раждането, почивайки си и гушкайки новороденото си. 

И докато всичко това звучи напълно естествено, много майки се сблъскват с трудности в началото на кърменето. Повечето от тях могат да се преодолеят лесно с подходяща информация и подкрепа, която Ла Лече Лига България ще се опита да осигури, отговаряйки на вашите въпроси през следващите няколко седмици. 

Ако искате да следите отблизо темата "Всичко за кърменето", можете да се присъедините към страницата на Jenite.bg във Facebook

Ла Лече Лига България
специалисти по въпросите на кърменето
11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.12
Палома Гълъбова 13.03.2014|17:17
Кърменето само по себе си е един особен вид общуване между детето и майката, пулсът на майката успокоява детето!
11
Lili Mileva 13.03.2014|16:07
Много жени пренебрегват този момент заради страх да не развалят фигурата си, но в крайна сметка няма нищо по-ценно от здравето на детето, а кърмата е важна не само като храна, но и като антитела и ценни за имунната система на малкото човече вещества.
10
rozalij atanasova 13.03.2014|11:54
Много добре, че искат да получат съвети относно кърменето някои бъдещи майки. От изключително важно значение е.
9
viki todorova 13.03.2014|08:31
За да ви е здраво детето го кърмете, всичко останало е химия.
8
viki stoilova 12.03.2014|22:32
Аз съм кърмила доста дълго време и двете си деца.
7
vanya vaseva 12.03.2014|17:00
6
vanya vaseva 12.03.2014|16:56
Писна ми от тези - всяка жена да си решава сама, стига пропаганда.
5
positive thinking 12.03.2014|16:20
според мен само глупост би трябвало да спре една жена ако може да кърми да не го направи.
4
криворазбрана цивилизация 12.03.2014|16:05
хубаво е да се кърми, радвам се,че пак се заговори за това! :)
3
Radina Arabadjieva 12.03.2014|15:53
много полезни съвети! :) хубаво е да се кърми,това е най-доброто,което може да дадете на детето си! :)
2
Roberta Tododrova 12.03.2014|14:48
И аз много исках да кърмя, но поради определени причини лекарите ми го забраниха, съветът ми към младите майки е, кърмете бебетата си, моите минаха на изкуствено хранене и развиха алергия към протеина на млякото, а това е опасно и трудно се преодолява със специални адаптирани млека с изолиран протеин.
1
Ариана Оптимистикова 12.03.2014|13:43
ами хубаво е да се кърми
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти