Възможно ли е месото да причинява инфекции на пикочните пътища?

Възможно ли е месото да причинява инфекции на пикочните пътища?
Pexels

Инфекциите на пикочните пътища са едни от най-честите инфекции, с които се сблъскват хората (особено жените). Ново проучване сочи потенциален виновник, който може да причинява до 640 000 от 8-те милиона инфекции на пикочните пътища всяка година: E. coli, намираща се в месото.

Проучването на университета Джордж Вашингтон сравнява видовете E. coli, открити в 1188 случая на инфекции на пикочните пътища във Флагстаф, Аризона, с E. coli в 1923 проби от месо, закупени от местните магазини за хранителни стоки. От инфекциите на пикочните пътища, свързани с E. coli (85 процента от общите случаи на инфекции на пикочните пътища), 8 процента могат да бъдат съпоставени с щамове, открити в месото. 

"Няколко предишни проучвания показват, че има връзка между пренасяната с храната E. coli и инфекцията на пикочните пътища, но количественото определяне на връзката – т.е. оценката на броя на пренасяната с храна инфекция на пикочните пътища – се оказа изключително трудно", казва Ланс Б. Прайс, професор в университета Джордж Вашингтон и един от водещите изследователи на изследването. "Трябваше да разработим изцяло нов аналитичен подход, за да отговорим на този въпрос. Отне ни 10 години, за да завършим това проучване."

Проучването предполага, че въпреки че храната редовно се тества за щамове E. coli, които най-често причиняват стомашно-чревни инфекции, има нови щамове, които трябва да бъдат наблюдавани заради връзката им с инфекции на пикочните пътища.

Опасностите от инфекции на пикочните пътища

Докато повечето инфекции на пикочните пътища се лекуват с антибиотици, малка част стават по-сериозни, разпространявайки се в пикочния мехур, бъбреците или кръвния поток. Бактериите също са много по-склонни да заразят жени (благодарение на нашата анатомия), деца, възрастни хора и хора с нарушена имунна система. И инфекциите с E. coli могат да бъдат смъртоносни. 

"Хората често пренебрегват инфекциите на пикочния мехур като незначителни неприятности, но пикочният мехур е основен вход към бъбреците и кръвния поток", казва Синди Лиу. "Хората над 55 години и уязвимите групи като пациенти с рак и трансплантирани са изложени на най-висок риск от животозастрашаващи кръвни инфекции, но младите, здрави хора също са изложени на риск."

Друго проучване установява, че 92 процента от инфекциите на пикочните пътища са причинени от бактерии, които са резистентни към един общ антибиотик, а 80 процента са резистентни към две лекарства. Резистентността към антибиотици прави по-трудно намирането на лекарства, които решават проблема - и много от леченията, които работят с тези резистентни към множество лекарства бактерии, изискват хоспитализация. 

Симптоми на инфекции на пикочните пътища

За разлика от инфекциите, причинени от E. coli в храносмилателния тракт, които имат типичен инкубационен период от три до четири дни, може да отнеме повече време, докато инфекцията мигрира в пикочните пътища. Може да мине много време между консумацията на месото и момента, в който се получава инфекцията на пикочните пътища.

Най-честият симптом на инфекция е парене или болезнено усещане, когато пишкате, но може също така да почувствате нужда от често уриниране или да изпитате болезнени спазми. Ако прогресира до бъбреците ви, може да завършите с температура и втрисане, болки в долната част на гърба и гадене или повръщане. 

Как да предотвратявате тези инфекции?

Най-добрият вариант за минимизиране на шансовете за инфекция на пикочните пътища? Трябва да се съсредоточите върху добрата хигиена, да пропускате дългите бани, да избягвате използването на спрейове и пудри в областта на гениталиите и да пиете много вода. И накрая, трябва да хапвате само добре сготвено месо. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay