В защита на менструалната чашка

На първо четене звучи ужасно, но поне засега се смята, че е по-хигиенична от тампоните и дамските превръзки

В защита на менструалната чашка

Може би сте чували за т.нар. "менструална чашка". Тя се съществува като алтернатива на тампоните и дамските превръзки - събира отделяната по време на цикъл течност, вместо да я попива. Но вероятно всички разговори по темата, на които сте присъствали, са били подигравателни.

"Никога няма да си сложа такова нещо! Представяш ли си колко гнусно?"

А сега, нека си поговорим сериозно. Каквото и да си представят някои хора, въпросната чашка представлява просто мъничка "камбанка" от изключително чист, гладък и приятен на допир материал. И макар на мнозина да им звучи като допотопен начин за справяне с менструалната кръв, това всъщност е най-иновативният метод за поддържане на добра интимна хигиена.

Честно казано, и собственото ни мислене ни кара да се отнасяме недоверчиво към странния продукт. И все пак си заслужава да се обмисли, имайки предвид следните безспорни предимства:

1. По-безопасно 

Да, вярно е, че менструалната чашка също е чуждо тяло, което попада във влагалището. Но тя е изработена от медицински силикон, съответно не позволява на бактериите да се размножават и няма изтичане на химични вещества в тялото.

За сравнение, имайте предвид, че влакната на тампоните се обработват с химикали, а някои от тях дори са създадени от синтетични материали. Този вид тампони са особено опасни.

Някои чашки са направени от латекс, но той е също толкова безопасен, колкото и медицинският силикон, стига да не сте алергични към него.

Вероятно сте чували за Синдрома на токсичния шок. Наблюдава се много рядко, но изходът може да бъде фатален. Тампоните се считат за потенциален причинител на такова опасно навлизане на токсини в кръвта, но при употреба на менструална чашка няма регистриран такъв случай.

Що се отнася до дамските превръзки, те пък предизвикват спарване, запотяване и могат да доведат до обриви, особено през лятото. В допълнение, освен входа на влагалището, превръзката покрива още уретрата и ануса, което води до неприятен трансфер на бактерии. Поради естеството и начина си на поставяне, менструалната чашка е лишена от тези недостатъци.

Тя не променя естествената флора на влагалището (стига да не я почиствате с неподходящи ароматизирани продукти), не изсушава лигавицата (за разлика от тампоните) и не създава условия, подходящи за възпаление на пикочните пътища.

2. По-голям капацитет 
Чашката може да събере около 30 мл менструална кръв, а по време на всяка менструация се отделят средно около 60-120 мл. Така че за нея дори прекалено силното кръвотечение не е проблем. По принцип е достатъчно да се изпразва, заплаква и поставя отново във влагалището едва два пъти дневно. Смяната на тампони и превръзки през 2 часа отнема доста повече време. Освен това, чашката не протича като тампон, така че мокрото чувство и притеснението, че бельото и дори дрехите ви може да се изцапат, също отпадат.

3. По-евтино 
Производителите уверяват, че една менструална чашка от 30-50 лв. може да се използва в продължение на 5, дори 10 и повече години. Медицинският силикон се почиства лесно, не е проблем да се стерилизира във вряща вода за няколко минути. Това трябва да се прави след приключването на всеки цикъл, след това чашката се употребява отново при следващата менструация. 

На много дами идеята за използването с години на едно и също "чуждо тяло" във вагината им се струва ужасяваща. За тези случаи се предлагат и вагинални чашки за еднократна употреба, както и такива, които се сменят на всеки цикъл. Тези чашки, чието предназначение не е да се използват с години, са изработени от полиетилен. 

В защита на менструалната чашка
4. По-неутрална миризма 
Менструалната чашка държи течността по-далеч от вагиналните стени и вулвата, не е изложена на въздух. Затова и употребата на "устройството" е свързана с минимален мирис, за разлика от ситуацията с дамските превръзки.

5. По-екологично
Дамските превръзки и апликаторите на тампоните не се разграждат лесно в природата, процесът може да им отнеме стотици години. Тъй като менструалните чашки обикновено са предназначени за многократна употреба, този проблем също е решен.

6. Приложимо във всякакви ситуации
Ако не сте опитвали, може да ви се струва, че менструалната чашка няма да се захване стабилно във влагалището. Грешите. Подходяща е за носене по време на засилена физическа активност (плуване, аеробика, танци), а също и по време на сън.

Наличието на девствена ципа или контрацептивна спирала също по никакъв начин не влиза в противоречие с поставянето на малката чашка. Все пак се предлагат два размера:
S - за жени, които не са раждали и кръвотечението им е нормално;
L - за раждали жени и обилно кръвотечение.

7. Лесно поставяне 
На пръв поглед може да ви се струва сложно, но всъщност не е по-голяма философия от това да поставите тампон във влагалището си. При това менструалната чашка се слага по-близо до входа, не е нужно да я натискате навътре. 

Всичко е нагледно показано в това видео. Не се притеснявайте да го изгледате - вместо вагина е използвана висока чаша с малък диаметър и тънки стени!  

В защита на менструалната чашкаМенструалните чашки си имат симпатични торбички за съхранение, сгъват се до дебелината на тампон при поставяне и се слагат в самото начало на влагалището.
Ако тази статия ви се е сторила полезна и интересна, ако искате да продължаваме да си говорим без притеснения по женски, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

100 7
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.19
M E 24.09.2014|13:13
Имам чашка от 2009та, ползвала съм я 3 години преди да забременея и отново от 2-3 месеца, от както ми се върна цикълът след раждането. За мен лично няма по-страхотно нещо за справяне с менструацията. Моята основна цел беше да не замърсявам природата, но освен това цикълът ми стана по-лек и по-кратък:)Не съм имала проблеми със слагане или махане, нито с протичания. Когато се сложи, въобще не се усеща вътре. Честно казано, аз препоръчвам да се пробва поне, има и по-евтини варианти. Ако имах дъщеря, не бих я мъчила един ден с тампони и превръзки.
18
Suzana Doncheva 18.09.2013|15:57
не ми изглежда много сигурно, ако не успееш да я поставиш както трябва, какво правим?
17
Katerina Dieva 03.09.2013|16:19
Моля, тези които са го пробвали да споделят как е като усещане.
16
Нели Георгиева 02.09.2013|17:28
Мен не ме притеснява толкова слагането, колкото ваденето.
15
Rosi Marinova 02.09.2013|17:04
И на мен ми звучи добре и има много плюсове пред превръзките,мисля да го пробвам.
14
bilyanka razpilyanka 02.09.2013|16:45
За мен това е нещо супер удобно и практично. Първоначално бях доста скептично настроена, но една приятелка от Англия ми го препоръча.
13
sunny girl 02.09.2013|16:36
И аз съм така. Това нещо не ми изглежда удобно, а какво ще стане, ако влезе много навътре, няма вадене. Няма конец, като при тампоните/
12
Една Българка 02.09.2013|16:35
Нещо не ме кефи идеята да ходя с това по време на месечния цикъл. Макар, че звучи по-добре за организма, като цяло.
11
Alena Bukva 02.09.2013|16:35
Аз също изпшозлвам много рядко тампони. Но това тук - не знам, изглежда опасно :D
10
Wild Rose 02.09.2013|15:29
Като човек, който през живота си и тампони не е ползва не бих се осмелила на подобно нещо, а и съм чувала, че е по-добре това нещо просто да изтича. Може и да е някакъв предразсъдък, ама аз така си знам.
9
desislawa pawlewa 02.09.2013|13:45
бе не ми звучи добре
8
работната пчела 02.09.2013|13:15
за първи път чувам за такова чудо о.О
7
Silvi Milenova 02.09.2013|13:02
Странно ми е това нещо....иначе звучи много интересно и иновативно,но знам ли.
6
Asteris Dust 02.09.2013|11:27
Затова чашката се изважда над тоалетната чиния
5
Roberta Tododrova 02.09.2013|10:42
Е, не, определено не бих си сложила подобна чашка във вагината, още повече, че при изваждането има голям риск всичко да стане в кръв. Предпочитам да си карам на превръзки, тампони не използвам.
4
Roberta Tododrova 02.09.2013|10:42
Е, не, определено не бих си сложила подобна чашка във вагината, още повече, че при изваждането има голям риск всичко да стане в кръв. Предпочитам да си карам на превръзки, тампони не използвам.
3
Roberta Tododrova 02.09.2013|10:42
Е, не, определено не бих си сложила подобна чашка във вагината, още повече, че при изваждането има голям риск всичко да стане в кръв. Предпочитам да си карам на превръзки, тампони не използвам.
2
Roberta Tododrova 02.09.2013|10:41
Е, не, определено не бих си сложила подобна чашка във вагината, още повече, че при изваждането има голям риск всичко да стане в кръв. Предпочитам да си карам на превръзки, тампони не използвам.
1
Roberta Tododrova 02.09.2013|10:33
Е, не, определено не бих си сложила подобна чашка във вагината, още повече, че при изваждането има голям риск всичко да стане в кръв. Предпочитам да си карам на превръзки, тампони не използвам.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти