Гестационен диабет- трябва ли да се притесняваме?

Гестационен диабет- трябва ли да се притесняваме?
Pexels

Гестационният диабет е форма на диабет, която се развива по време на бременността и обикновено e временна. Това е медицинско състояние, при което нивата на глюкоза (захар) в кръвта на бременната жена са по-високи от нормалните стойности.

Гестационният диабет се развива, когато тялото на бременната жена не може да произведе достатъчно инсулин (хормон, който помага на тялото да контролира нивата на глюкоза в кръвта) по време на бременността. Това може да доведе до нерегулирани нива на глюкоза в кръвта, които могат да навредят на здравето на майката и бебето.

Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до увеличен риск от раждане на твърде голямо бебе (с тегло над 4 кг), повишен риск от необходимост от секцио, преждевременно раждане, проблеми с новороденото, като например хипогликемия (ниско ниво на глюкоза в кръвта), жълтеница и дихателни проблеми.

За да се диагностицира гестационен диабет, обикновено се извършва скрининг тест по време на втория или третия триместър на бременността. Лекарят ще измери нивата на глюкоза в кръвта на бременната жена след консумация на заредена с глюкоза напитка. Ако тестът покаже високи нива на глюкоза в кръвта, тогава се поставя диагноза "гестационен диабет" и се предлагат методи за лечение на състоянието. 

Гестационният диабет обикновено се лекува чрез контролиране на нивата на глюкоза в кръвта на бременната жена. Това може да включва промени в диетата, упражнения, мониториране на нивата на глюкоза в кръвта и, ако е необходимо, лечение с инсулин.

Диетата при гестационен диабет обикновено включва хранителни препоръки, които помагат на бременната жена да контролира нивата на глюкоза в кръвта. Тези препоръки могат да включват ограничаване на приема на захари и въглехидрати, като вместо тях да се консумират повече белтъци, зеленчуци и плодове с ниско съдържание на захари.

Упражненията също могат да помогнат за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта като подобряват чувствителността на тялото към инсулин. Също така, редовното мониториране на нивата на глюкоза в кръвта е важно за контролиране на състоянието. Бременната жена може да използва глюкометър за измерване на нивата на глюкоза в кръвта вкъщи и да следи тяхната промяна с течение на времето.

Ако променената диета и упражненията не са достатъчни за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта, може да бъде необходимо да се назначи лечение с инсулин. Лекарят ще определи дозата и начина на прилагане на инсулина, като е важно да се следват инструкциите на лекаря и да се мониторират нивата на глюкоза в кръвта редовно.

Всички бременни жени с гестационен диабет трябва да имат редовен медицински надзор, който да следи промените в състоянието на бременната жена и бебето. Лекарите обикновено препоръчват честото измерване на нивата на глюкоза в кръвта и ултразвукови прегледи по-често от обикновено.

Обикновено гестационният диабет е само по време на бременността, тоест след раждането на бебето, нивата на захар в кръвта се уравновесяват.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay