Да, стресът убива- ето как влияе той на тялото ви

Да, стресът убива- ето как влияе той на тялото ви
Unsplash / Carolina Heza

Много от нас са се научили да приемат стреса като нещо нормално. Дори се е превърнал в мерна единица за свършена работа. Ако не сме стресирани, вероятно не работим достатъчно усърдно. Стресът обаче може да бъде много опасен, дори животозастрашаващ, ако го пренебрегвате. 

Първо, да кажем какво представлява стресът. Стресът може свободно да се дефинира като напрежение, което може да се почувства емоционално и физически в резултат на ситуация или интерпретация на ситуацията. Има ситуации, в които стрсът е полезен и служи като мотиватор. Например при спазването на крайни срокове, тъй като ни дава адреналин. Но ако стрсът бъде пренебрегван твърде дълго, може да бъде много опасен за вас.

Става опасно, когато високите нива на стрес станат хронични и не могат да бъдат контролирани. На психологическо ниво, прекаленото напрежение може да доведе до състояния като депресия, тревожност и проблеми със съня. То може също така да повлияе на физическото ви здраве, чрез изостряне на хроничната болка и увеличаване на главоболието. Продължителните високи нива на кортизол, хормона на стреса, могат да доведат до тежки последици- намалена имунна функция и костна плътност и повишено кръвно налягане. Хроничният стрес може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, които могат да причинят дори смърт.

Добрата новина е, че последиците от хроничния стрес могат да бъдат предотвратени, ако бъдат уловени на време. Депресията, тревожността и проблемите на съня могат да бъдат подобрени чрез техники за намаляване на стреса, като когнитивна поведенческа терапия (CBT), програми за умствено съзнание и упражнения. Въпреки това, физически нежелан ефект като тежък удар, например, не е обратим.

Сега е подходящото време да се научите да контролирате стреса. По-добре е да вземете мерки по-рано, за да няма тежки последици за здравето ви. 

Ето кои са сигналите на стреса, за да можете да им обърнете внимание на време:

  • Повишен сърдечен ритъм
  • Изпотяване
  • Напрежение в гърдите
  • Плитко дишане
  • Повишена телесна температура
  • Ниски нива на енергия
  • Депресия
  • Повтарящи се мисли по една тема
  • Чувство на безнадеждност
  • Повишена раздразнителност 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти