Ето какво трябва да знаете за задържаната плацента

Прочетете какво представлява, как се предотвратява и как се премахва

1.   1.  Какво е задържана плацента?

При повечето раждания, плацентата(орган, който набавя кислород и хранителни вещества на бебето) се изхвърля от майката до 30 мин. след раждането.В някои случаи обаче плацентата остава в майката за по-дълго време и това се нарича "задържана плацента”. В развитите страни тя засяга около 3% от родилките.

2.Всички случаи на задържана плацента ли са еднакви?

Не. Има три вида. При най-разпространения вид, матката не се свива и разширява достатъчно силно, за да изхвърли плацентата и тя остава прикрепена за стената на матката. При другия случай, плацентата се отделя от матката, но остава в организма. При третия вид, плацентата е прикрепена към мускулната стена на матката, вместо към лигавицата. Това може да причини силен кръвоизлив и дори да се наложи кръвопреливане.

3.Какви са рисковете при задържане на плацентата?

Ако не се предприемат мерки, задържаната плацента може да предизвика сериозна инфекция, кръвозагуба и дори опасност за живота на майката.

4.Има ли жени, при които е по-вероятно да се случи?

Жените над 35-годишна възраст, жените, които раждат преди 34-тата седмица на бременността, жените, които имат по-продължително раждане и жените, които имат мъртво бебе, са много по-застрашени от това състояние от останалите. Също така ако сте имали проблеми с плацентата при предишно раждане, е възможно и при следващи бременности да имате проблеми.

5.Как се премахва задържаната плацента?

Задължително е нужна лекарска намеса. Възможно е да бъде премахната с медикаменти. Също така, когато родилката започне да  кърми е силно вероятно плацентата да бъде изхвърлена. В краен случай, ако никой от тези методи не е ефективен, се прави операция.

6.Може ли да бъде предотвратено задържането на плацентата?

Ако една жена е предразположена към задържане на плацентата, има някои неща, които лекарят може да направи, за да намали риска. Единият вариант е приема на медикаменти, а другите варианти са свързани със стимулиране на излизането на плацентата по време на самото раждане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти