Защо високите токчета са опасни

Оказва се, че са вредни не само за ходилата, а и за още 3 части на тялото

Защо високите токчета са опасни

71% от жените, които притежават високи токчета, изпитват болка, когато ги носят. Но въпреки това, ние сме корави същества и не се отказваме от токчетата, в името на това да изглеждаме добре. Но носенето на високи токчета наистина е опасно и то не само за ходилата, а и за други части на тялото. Ето на кои и по какъв начин:

1. Бедра

Когато носите високи токчета, тялото ви трябва да поддържа баланса. За да направите това, кръста се изтласква напред, а линията на бедрата и гръбнака се променя. Вашите флексори трябва постоянно да се огъват, за да поддържат равновесие. И ако носите високи токчета често и за дълги периоди от време, това може да доведе до съкращаване и свиване на тези мускули. Това от своя страна може да доведе до болка в тазобедрената става.

2. Колене 

Теглото ви се измества към кокалчетата, когато носите високи токчета. Поради това коленете ви трябва да се придвижват напред, за да поддържат равновесие, което оказва допълнителен натиск върху тях. Това може да причини остеоартрит. Симптоми включват болка в ставите, скованост и ограничено движение.

3. Гръбнак 

Обикновено гръбначният ви стълб има лека извивка. Това му позволява да намали стреса от движението на тялото. Когато носите високи токчета, извивката в долната част на гърба става прекалено голяма и линията на гръбнака ви се измества. Това може да причини мускулна болка и болки в гърба.

Анатомичните промени в гръбнака ви могат да доведат до редица здравословни проблеми. Например, има възможност за развитие на състояние на гръбначния нерв, наречено фораминална стеноза. Може да причини болка, мускулна слабост, спазми. 

Бонус: Високите токчета също могат да причинят проблеми с ходилата

Кокалче или бунион

Високите токчета стискат пръстите на краката ви в много тясно пространство. Това кара палецът да отива към втория пръст и това води до образуването на т.н. кокалче. И въпреки че се смята, че кокалчетата са генетични, могат да се появят и от носенето на високи обувки. 

Ахилсов тендинит

Носенето на високи токчета може да доведе до ограничаване на движението и силата на глезенните стави. Това също може да доведе до свиване на ахилесовото сухожилие, където се прикрепя към костта на петата. Това може да доведе до ахилесов тендинит, вид възпаление на сухожилията. Някои от симптомите включват болка в задната част на петите, подуване и ограничено движение, когато сгъвате крака.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay