Използването на Facebook влошава ли симптомите на депресия?

Използването на Facebook влошава ли симптомите на депресия?
Pexels

Пристрастяващата употреба на Facebook от депресирани хора увеличава тежестта на тяхната депресия.

Учени от университета Монаш в Малайзия стигнаха до това заключение, след като проведоха проучване по темата, публикувано в "Computers in Human Behaviour".

В проучването са участвали 250 души, диагностицирани с депресия, които са били проследени в продължение на шест месеца.

Резултатите от проучването показват, че прекомерната употреба на Facebook може да понижи самочувствието на човека.

Използването на Facebook влошава ли симптомите на депресия?
Pexels

Изследователите твърдят, че пристрастяването към Facebook може да предскаже тежестта на депресията чрез две различни депресивни преживявания: пристрастяване и самокритика.

За самокритика те измерват срама на потребителите, когато не успяват да поддържат положителна представа за себе си.

По отношение на зависимостта се измерва безпомощността, която се усеща, когато потребителите губят приемането на другите.

Освен това в проучването са измерени различни други фактори: елементи като продължителност на използване на Facebook, емоционална оценка на платформата и на социалните медии и тяхното интегриране в ежедневието, мярка за зависимост, както и поведенчески пристрастяващи тенденции или невъзможност за намаляване на използването на Facebook въпреки всички опити.

Резултатите от шестмесечното проучване показват, че потребителите с по-пристрастяваща употреба имат по-изразени депресивни преживявания и по-остра депресия.

Използването на Facebook влошава ли симптомите на депресия?
Pexels

Но какви са причините за тези резултати? Как честата употреба на Facebook може да влоши симптомите на човек?

Проучването го обяснява по прост начин: прекомерната употреба на Facebook предполага чувството редовно да се реагира на актуализациите на контактите, за да се получи приемане от другите.

Това отношение засилва зависимостта (свръхчувствителност към отхвърляне) или самокритиката (склонност към увеличаване на грешките или ограниченията).

И двете водят до ерозиране на самочувствието и усложняват щетите, които депресията вече е направила.

Терминът "Facebook депресия" вече се използва за определяне на депресията, причинена от продължителната употреба на социалната медия.

Всъщност това не е първото проучване, което предполага, че Facebook е пагубен за напредъка на лечението на пациенти с психични заболявания.

Дори самата компания призна във вътрешен доклад, че Instagram, сестринската социална мрежа на Facebook, също води до сериозни проблеми с психичното здраве сред тийнейджърите, съобщава Wall Street Journal.

Критиките около социалните медийни платформи и връзката им с депресията накараха Instagram да разработи инструмент, който напомня на тийнейджърите да "си вземат почивка", според Washington Post.

Хубава идея, но работи ли?

Надеждата на компанията за социални медии е, че напомнянето на тийнейджърите да прекарват времето си извън социалните мрежи може да помогне за предотвратяване на неблагоприятни проблеми с психичното здраве. Все още обаче предстои да се види колко ефективна е тази мярка.

Може би най-доброто решение е просто да имате предвид, че ако вие или вашите близки се борите с депресия, внимавайте да не прекарвате твърде много време в социалните медии като цяло.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay