Какво е хипнораждане?

Какво е хипнораждане?
Pexels

Хипнозата отдавна се използва като средство за релаксация за освобождаване на ума от страх и безпокойство. За някои бъдещи майки това може да бъде много ефективно по време на бременност и раждане под формата на техника, наречена хипнораждане, която може да ви помогне да се подготвите за големия ден, който предстои.

За майки, които искат раждане без лекарства, това може да улесни процеса. Не сте сигурни дали хипнозата или хипнораждането са подходящи за вас? Това ръководство може да помогне.

Какво е хипнораждане?

Hypnobirthing подготвя бъдещите майки и техните партньори за раждане, използвайки силата на хипнозата. Чрез практикуване на редовна хипноза, визуализация и техники за дълбока релаксация, жените могат да намалят страха, свързан с раждането.

Хипнораждането обикновено се свързва с раждане без лекарства. Техниките могат да се използват при домашни раждания, такива в родилни центрове и в болници.

Какво представляват уроците по хипно раждане?

Усвояването на техниките за хипноза, визуализация и дълбока релаксация може да отнеме седмици или месеци. Бъдещите майки и техните партньори посещават малки седмични групови уроци по хипно раждане, където майките практикуват техниките със своите партньори. 

Тези класове могат също да включват съвети за хранене по време на бременност и други съвети за това как да имате раждане с минимална намеса. Можете също така да научите какво се случва по време на родилния процес и да получите информация за наемането на дули.

Хипнораждането подходящо ли е за вас?

Раждането под хипноза може да е подходящо за майки, които искат раждане без епидурална упойка и ги е страх от болка или цезарово сечение.

Майките и партньорите, които избират хипно раждане, са склонни да искат да имат по-голям контрол по време на раждането и да разбират какво се случва, вместо просто да следват ръководството на своя лекар. Хипнораждането също е полезно за обясняване на това какво се случва с тялото по време на раждането.

Какви са ползите от хипнораждането?

Бременността и раждането могат да дойдат със справедлива доза страх и безпокойство. Тялото ви се променя, хормоните ви бушуват и не знаете какво точно предстои. Болката, свързана с раждането, може да накара майките да се страхуват да преминат през процеса.

"Hypnobirthing" учи на техники за релаксация, които отпускат тялото по време на раждане. За някои майки това може да помогне да се отклони вниманието от интензивността на раждането, правейки преживяването по-положително и по-малко плашещо.

Ако обмисляте раждане без болкоуспокояващи, часовете могат да ви помогнат да се подготвите за това, което предстои. За много бъдещи майки немедикаментозното раждане изисква подготовка и раждането под хипноза може да е точно това, което е необходимо. Допълнителен бонус е акцентът върху храненето по време на бременност.

Какви са недостатъците или рисковете?

Не можете да планирате всеки аспект от раждането, защото в крайна сметка вашето бебе кара влака. Това може да бъде разочароващо за родителите, които са планирали раждане с по-малко интервенции, но в крайна сметка се нуждаят от цезарово сечение.

Въпреки че часовете по хипно раждане са добри за родители, които искат раждане без лекарства и други интервенции, бъдете готови да отхвърлите плана за раждане, защото всичко може да се случи. Най-важното е да имате здраво бебе.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay