Какво представлява хиперемезис гравидарум и как да се справим?

Какво представлява хиперемезис гравидарум и как да се справим?
Pexels

Хиперемезис гравидарум (Hyperemesis Gravidarum) е състояние, което засяга около 0,3-3% от бременните жени и се характеризира с усилено гадене и тежка форма на повръщане по време на бременността.

Това не е обикновеното "сутрешно гадене", което може да се появи в ранните месеци на бременността, а по-скоро сериозно състояние, което може да доведе до дехидратация, загуба на тегло и нарушаване на баланса в тялото.

Хиперемезис гравидарум може да се прояви в началото на бременността и да продължи през целия период на бременността, но обикновено симптомите се подобряват след първия триместър. При това заболяване жената може да има нужда от хоспитализация, интравенозно вливане на течности и хранителни вещества и дори прием на лекарства.

Какво представлява хиперемезис гравидарум и как да се справим? Pexels

Причините за хиперемезис гравидарум не са напълно ясни, но някои изследвания свързват заболяването с промените в хормоналните нива, психологически фактори, генетични и фактори на околната среда. 

Хиперемезис гравидарум е сериозно състояние и изисква медицински грижи. Ако се сблъскате с това състояние, задължително трябва да се консултирате с лекар и да следвате медицинските препоръки.

Ето някои допълнителни съвети, които могат да помогнат:

Приемайте много течности - Това е основният начин да се предотврати дехидратацията. Ако не можете да пиете много вода, опитайте да пиете други течности като кисело мляко, бульони или електролитни разтвори.

Хранете се малко, но често - Хранете се на малки порции, но го правете често. Опитайте се да избягвате тежка или мазна храна, за да не натоварвате стомаха си.

Почивайте си - Отделяйте достатъчно време за почивка и сън, за да намалите умората и стреса, тъй като те влошават симптомите. 

Използвайте ароматерапия - Някои аромати като мента, лавандула или лимон могат да помогнат да се намали гаденето.

Потърсете емоционална подкрепа - Разговаряйте с други жени, които са преживели подобно състояние, или се обърнете към специализирани групи. Това състояние може да бъде изключително изтощително от емоционална гледна точка, освен от физическа, така че е важно да се погрижите и за емоционалното си благосъстояние.

Какво представлява хиперемезис гравидарум и как да се справим? Pexels

Помнете, че е важно да се консултирате с лекар, ако се сблъскате с хиперемезис гравидарум. Вашият лекар може да предложи медикаментозно лечение или да ви препоръча най-доброто решение за вас. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay