Какво се случва, когато не приемаме достатъчно калории?

Какво се случва, когато не приемаме достатъчно калории?
Pexels

Калорията е мерна единица за енергия- точно количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един грам вода с един градус. Що се отнася до храненето, калорията е количеството енергия, осигурено от определена храна или напитка.

Калориите са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло. Те осигуряват енергията, необходима за ежедневните дейности като дишане, ходене и мислене. Въпреки това, когато консумирате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, излишните калории се съхраняват в тялото като мазнини. С течение на времето това може да доведе до наддаване на тегло и други здравословни проблеми като високо кръвно налягане, диабет и сърдечни заболявания.

От друга страна, приемането на по-малко калории, отколкото тялото ви се нуждае, може да доведе до загуба на тегло. Чрез създаване на калориен дефицит чрез диета и упражнения, тялото ви ще започне да използва натрупаните мазнини за енергия, което води до загуба на тегло.

Краткосрочните и дългосрочните ефекти от консумацията на твърде малко калории

Консумирането на твърде малко калории, известно още като калориен дефицит, може да има краткосрочни и дългосрочни ефекти върху тялото. 

Краткосрочни ефекти от приема на твърде малко калории

1. Глад и желание за храна: Когато не приемате достатъчно калории, тялото ви ще изпраща сигнали за глад и може да изпитвате силен глад непрестанно. 

2. Умора и слабост: Консумирането на твърде малко калории може да доведе до чувство на умора и слабост, тъй като тялото ви няма достатъчно енергия, за да функционира правилно.

3. Намалена яснота на ума: Вашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира правилно, а консумацията на твърде малко калории може да доведе до намалена яснота на ума и затруднено концентриране.

4. Промени в настроението: Яденето на твърде малко калории също може да доведе до промени в настроението, включително раздразнителност, тревожност и депресия.

Дългосрочни ефекти от приема на твърде малко калории

1. По-бавен метаболизъм: Когато приемате твърде малко калории постоянно, тялото ви ще забави метаболизма си, за да спести енергия, което затруднява отслабването.

2. Недостиг на хранителни вещества: Консумирането на твърде малко калории може да доведе до различни здравословни проблеми, тъй като може да имате нужда от повече витамини, минерали и други основни хранителни вещества.

3. Загуба на мускули: Ако не консумирате достатъчно калории и протеини, тялото ви може да разгражда мускулната тъкан за енергия, което води до загуба на мускули.

4. Повишен риск от заболяване: Хроничното ограничаване на калориите може да увеличи риска от определени състояния, включително остеопороза, отслабена имунна система и сърдечни заболявания.

В обобщение, докато краткосрочното ограничаване на калориите може да доведе до загуба на тегло, консумацията на твърде малко калории в дългосрочен план може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве и благополучие. Следователно балансирането и осигуряването на прием на достатъчно калории, за да захраните тялото си и да задоволите нуждите си от хранителни вещества, е от решаващо значение.

Ролята на метаболизма в нискокалоричното хранене

Метаболизмът е начинът, по който тялото ви превръща храната и напитките в енергия. Това е сложен процес, който включва различни химични реакции и телесни функции. Вашата скорост на метаболизма се влияе от множество фактори, включително възраст, пол, генетика, състав на тялото и ниво на физическа активност.

Когато следвате нискокалорична диета, метаболизмът ви може да бъде повлиян от намаляване на скоростта на метаболизма. Когато консумирате по-малко калории, отколкото тялото ви се нуждае, метаболизмът ви може да се забави, за да пести енергия. Това може да затрудни отслабването и да улесни наддаването на тегло.

Друг ефект от нискокалоричното хранене върху метаболизма е загубата на мускулна маса. Вашето тяло може да разгражда мускулната тъкан за енергия, когато не приемате достатъчно калории. Това може да доведе до намаляване на мускулната маса, което също може да забави метаболизма ви.

Освен това, нискокалоричната диета може да доведе до дефицит на хранителни вещества, засягайки различни телесни функции, включително метаболизма. Например, недостатъчните хранителни вещества като желязо или витамин В12 могат да доведат до анемия, засягаща метаболизма и енергийните нива.

Хранителни дефицити, свързани с липсата на достатъчно калории

Ето някои от хранителните дефицити, свързани с липсата на достатъчно калории:

Недостиг на протеини

Консумирането на твърде малко калории и протеини може да доведе до дефект в този критичен макронутриент. Протеинът е необходим за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото и липсата на достатъчно може да доведе до загуба на мускули, отслабена имунна система и бавно зарастване на рани.

Дефицит на желязо

Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Липсата на достатъчно желязо може да доведе до анемия, която може да причини умора, слабост и задух.

Дефицит на витамин D

Витамин D е от съществено значение за поддържането на здрави кости и зъби и имунната функция. Липсата на достатъчно витамин D може да доведе до костни заболявания като остеопороза и отслабена имунна система.

Дефицит на витамин В12

Витамин B12 е жизненоважен за производството на червени кръвни клетки и правилната нервна функция. Липсата на достатъчно витамин В12 може да доведе до анемия, умора и увреждане на нервите.

Недостиг на калций

Калцият е необходим за здрави кости и зъби, както и за функционирането на мускулите и нервите. Недостатъчният прием на калций може да доведе до остеопороза, отслабени мускули и изтръпване или изтръпване на пръстите на ръцете и краката.

Недостиг на цинк

Цинкът е от съществено значение за имунната функция, заздравяването на рани и синтеза на протеини. Недостатъчното количество цинк може да отслаби имунната система, да забави заздравяването на рани и да причини загуба на коса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay