Как да се предпазим от болести през Сезона на настинките

Есента настъпи и болестите чукат на вратата

С настъпването на есента, настъпват и проблемите със здравето ни. Студено ни е, гадно ни е, мрачно ни е... За да е още по-пълна картинката, всеки втори подсмърча. През ума ни няма как да не мине някоя ужасна мисъл за това как ако се разболеем, ще трябва пием прахчета с ужасен вкус на цитрус и да "пазим" леглото поне няколко дни. Никакво ходене на работа, но и никакъв социален живот - само топли напитки, антибиотици и ужасното чувсто на дискомфорт. Как да се справим с неприятните изненади в Сезона на настинките? Ето няколко превантивни мерки:

 

Обърнете гръб на пороците

Ето още една причина да откажете цигарите – оказва се, че пушенето прави организма по-податлив на инфекции. Алкохолът от друга страна намалява количеството цинк и витамин С в организма. Колкото до пържените храни – те съдържат множество свободни радикали, които увреждат клетките и така по-лесно може да се разболеете. Ако погледнем от положителната страна – все още можем да се наслаждаваме на секса и на шоколада, без да се притесняваме за здравето си.

 

Долу ръцете!

Най-голяма част от микробите се разнася от ръцете. Всичко, което докосваме, има бацили, които лесно достигат до очите, устата или носа. Един лесен начин, за да се предпазите – опитайте да си представите, че всеки път, когато се здрависате с някого, ръката ви се боядисва в червено. Не искате боя по лицето си нали? "Боята" лесно се премахва с вода и сапун. Опитайте се да визуализирате. Мийте се всеки път преди и след хранене, когато отивате до тоалетна и след това. Ритуалът отнема не повече от 15-20 секунди, но може да ви спести много нежелани последствия.

 

Ваксинирайте се!

Вероятността да се разболеете намялява с от 50 до 90 %, ако сте си поставили нужните ваксини. В САЩ лекарите препоръчват ваксинирането против грип след първите шест месеца от раждането.

 

Намалете стреса

Играйте тенис, тичайте в парка – така ще намалите стреса и ще активириате защитните механизми на организма си. Хората са казали: "Здрав дух - здраво тяло". Когато сте под стрес организмът ви произвежда хормона кортекостероид, който е главният виновник имунната ви система да отслабва защитните си функции. Стероидните хормони също така водят до проблеми със съня.

 

Хранете се със собствените си прибори!

Не споделяйте десерта си с колегата, мийте чашата си за кафе всеки път, когато я използвате. В сезона на настинките трябва да сте изключително внимателни – дори най-невинното кихане, може да разболее вас или близките ви.

 

Почивайте си!

Ако все пак се разболеете, дайте си нужното време, за да се възстановите пълноценно. Най-добре останете вкъщи, наспете се добре, за да може организмът ви да събере нужната енергия и да се пребори с настинката. Освен това така вероятността да разболеете хората около вас намалява. Всяка година от усложнения след настинка умират 36, 000 души, а 200, 000 са хоспитализирани . Най-уязвими са страдащите от астма.

 

Грабвайте парцала!

Бактериите и вирусите могат да живеят до три дни извън човешкия организъм. Затова е добре да почиствате повърхностите в дома си веднъж или два пъти седмично с препарати, в които се съдържа хлор.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay