Как захарта състарява кожата ни и вреди на здравето ни

Как захарта състарява кожата ни и вреди на здравето ни

"Ти си това, което ядеш", гласи старата поговорка. Това основно означава, че ако ядете здравословни храни, ще бъдете здрави, а ако ядете много нездравословна храна, може би здравето ви ще се влоши. Но знаете ли, че има определени храни, които могат да ви помогнат да запазите младия вид, докато други могат да ви накарат да изглеждате по-стари?

Важно е да разберем, че възрастта може да се разгледа по два начина: хронологична възраст и биологична възраст. Хронологичната възраст зависи от годината, в която сме родени, а биологичната се влияе от няколко фактора като генетика, начин на живот и, разбира се, наин на хранене!

Някои храни могат да ускорят процеса на стареене и един основен виновник е този, който много от нас обичат толкова много, а именно захарта.

Тя състарява кожата ни:

Любовта към сладките десерти всъщност може да изиграе огромна роля в състаряването на кожата ни, заради цялата захар в тях. Излишната захар, която конумираме се свързва с протеини Това е процес, известен като гликация. Когато това се случи с протеина хема в червените кръвни клетки, тогава наблюдаваме повишаване на HBA1C (хемоглобин A1C), което е маркер за диабет.

Използваме продукти за грижа за кожата като слънцезащитен крем и ретинол, които помагат за защитата и изграждането на колаген в кожата ни, но изглежда добавянето на повече захар към храненето ни компенсира ползата от тези продукти. Специалисти твърдят, че подобен, но не толкова полезен процес протича в кожата, където захарта се свързва с колагена, нарушавайки структурата му. Това може да допринесе за поява нафини линии и увреждане на кожата.

И влошава здравето ни:

Знаем, че допълнителната порция десерт може да не е от полза за кожата ни, но всъщност не помага и за цялостното ни здраве. Захарта създава възпалителни молекули, а възпалението е един от начините, по които кожата старее преждевременно.

Яденето на твърде много захар не само ни кара да изглеждаме по-стари, но също така може да причини много заболявания, така че е най-добре да намалите приема на храни с високото ѝ съдържание. Ако искате сладко, хапнете плод вместо поничка. Вашето тяло ще ви благодари.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay