Кога е най-подходящото време за вечеря?

Кога е най-подходящото време за вечеря?
Pexels

Ранното хапване на вечеря се свързва с по-възрастните хора или тези с малки деца, но всъщност е добре всички да го правим. 

Напоследък става все по-популярно да се вечеря по-рано. Една от причините е, че изследванията показват, че ранната вечеря може да е по-здравословна от яденето по-късно вечерта, тъй като, когато спим тялото има затруднения при преработката на захари и мазнини, което може да доведе до диабет тип 2, затлъстяване или други хронични здравословни проблеми - следователно се предполага, че колкото по-рано вечеряте, толкова по-добре.

Има твърдения, че последното хранене за деня трябва да бъде преди 17.00 или 18.00 часа, но ако сме реалисти, няма как всички да вечеряме по едно и също време. Хората имат различен начин на живот, различно работно време и задължения, така че няма универсално правило. 

По-ранната вечеря е по-здравословна за някои хора с определени здравословни проблеми

Когато и ако е осъществимо, по-ранното хранене може да е по-добро в някои случаи, например за тези с диабет тип 2. Проучване от 2018 г. в Endocrine Journal показва, че тези с диабет тип 2, които вечерят късно вечерта, имат по-лош гликемичен контрол, което може да доведе до диабетни усложнения. 

Малко проучване от 2022 г. в Cell Metabolism също сочи връзка между по-късните часове на хранене и затлъстяването. Храненето късно вечер променя начина, по който тялото съхранява и разгражда мазнините, клонейки към по-голямо съхранение на мазнини. Храненето по-късно може да понижи нивата на серумния лептин, хормонът, който помага за регулирането на телесните мазнини и намалява количеството изгорени калории през деня. 

Проучване от декември 2022 г., публикувано в Obesity Reviews, разглежда хрононнутрицията, терминът, който се отнася до времето на хранене и количествата, които се ядат на всяко от храненията през деня. Констатациите показват, че в краткосрочен план по-голямото хранене по-рано през деня има положително въздействие върху краткосрочната загуба на тегло. Малко проучване от 2020 г. от The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism установява, че късните вечери причиняват непоносимост към глюкоза и намаляват способността за използване на мазнини като енергия.

Така че може да има цялостни метаболитни ползи от яденето на по-голямо количество храна по-рано през деня, но трябва да се проведат още много изследвания, преди да разберем окончателно дали по-ранното хранене винаги е по-добрия вариант.

Като цяло, няма "най-добро" време за вечеря

Истината е, че няма универсално време за вечеря. Някои хора работят на 24-часови смени, докато други следват график от девет до пет. Има толкова много променливи, които трябва да се вземат предвид, когато мислим за "идеалното" време за хранене.

Когато разглеждаме какво означава "рано" в този контекст, за средностатистическия, здрав човек, изглежда няма значение дали вечерята е в 17:00 или 18:30ч. 

Как да намерите най-доброто време за вечеря въз основа на вашия график

Вземете предвид вашия циркаден ритъм

Телата ни са склонни да следват естествен циркаден ритъм - или цикъл на съня - същият вътрешен часовник, който ни помага да разберем кога трябва да си легнем и да се събудим. Много от системите и процесите в нашето тяло, включително метаболизма, са свързани по някакъв начин с циркадния ритъм. Нашият метаболизъм се забавя с течение на деня (точно когато тялото ни става по-уморено с наближаването на времето за лягане). 

Когато нашите циркадни ритми са нарушени, да речем от работа през нощта и хранене в нередовни часове, системите ни изглежда се объркват. И това може да увеличи риска от сърдечни проблеми, диабет тип 2, затлъстяване и някои видове рак.

Така че дори ако графикът ви не позволява ранна вечеря, има полза от редовността на начина, по който се храните. Храненето или леките закуски на всеки три до пет часа може да помогне да се избегнат скокове и спадове на кръвната захар. 

Разпределете времето между вечерята и лягането

Един чудесен начин да определите правилното време за хранене е да помислите в кое време обикновено си лягате. Добре е да оставите два до три часа между последното хранене и лягането.

По този начин храносмилателната система ще успее да преработи храната, преди да стане време да си лягате. Оставянето на достатъчно време между вечерята и съня също е начин за предотвратяване и намаляване на проблеми като лошо храносмилане, киселини, киселинен рефлукс. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay