Кога можете да правите секс след секцио?

Може да бъде болезнено, ако прибързате

Кога можете да правите секс след секцио?
unsplash

Въпреки че бебето не е излязло през вагината ви, сексът вероятно е последното нещо, за което мислите, след секцио. Безсънните нощи и грижите за новороденото са изключително изтощителни. 

Освен това, хормоните ви се грижат за тази липса на желание за секс. Огромният прилив на майчини хормони, които се грижат за сближаването на майката и бебето, потискат желанието за секс през първите няколко седмици. 

Но един ден, това желание ще се върне. 

И тогава идва следващото препятствие: Кога е безопасно да правите секс? Все пак сте били подложени на операция. Ето защо трябва да бъдете внимателни, преди да се впуснете в предишния си сексуален живот. 

Секс след секцио: Кога е твърде рано? 

Трябва да минат поне 6-8 седмици след раждането, преди да правите секс. Причината за това е, че сте минали през тежка операция, при която се разрязват всички слоеве на корема, за да се достигне до матката. Всички тези слоеве, особено мускулните, трябва да се възстановят.

Сексът е физическо натоварване, което натоварва мускулите, затова трябва да им дадете време да се възстановят.

Матката също е мускул. Когато тя все още е уголемена и получите оргазъм, това може да доведе до спазми. И освен това, има вероятност раната ви да се отвори.

Ще има ли неприятно чувство? 

Тъй като бебето не е излязло от вагината ви, усещането ще бъде абсолютно същото. Но може да усещате матката си болезнена. Това е съвсем нормално. 

Обърнете внимание на това как се чувствате по време на секс. Ако се чувствате некомфортно, просто спрете. Сексът трябва да бъде приятен. В противен случай, не си заслужава. Изчакайте например една седмица и опитайте отново.

Кои са най-безопасните пози?

Лекарите го наричат "странично вагинално задно проникване". Обикновените хора наричат тази поза "лъжички". Тази поза е подходяща, защото няма никакъв натиск, като при мисионерската поза и няма натоварване на коремните мускули, както ако вие сте отгоре.

И едно много важно напомняне: Можете да забременеете, без значение, че сте родили съвсем скоро. Не си мислете, че сте застраховани, защото много жени се подвеждат и забременяват отново. 

Ако се съмнявате, консултирайте се с лекар

Ако имате въпроси по отношение на възстановяването, предпазването от нежелана бременност  или нещо друго, консултирайте се с вашия лекар. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти