Могат ли студените душове да ви помогнат да отслабнете?

Могат ли студените душове да ви помогнат да отслабнете?
pixabay

Всички хора си взимат студен душ, за да се охладят, когато им е горещо. Но все повече жени го правят за здравето си, тъй като изследванията свързват студените душове с по-ниски нива на депресия и безпокойство, намалена болка, по-малко възпаление, по-добра имунна функция и повишена производителност.

Но може ли студените душове наистина да ви помогнат да отслабнете? Интернет със сигурност мисли така, с поддръжници, които казват, че студените душове забързват метаболизма ви и ви помагат да изгаряте повече мазнини през целия ден.

И, оказа се, има известна научна основа на твърденията. В края на краищата ниските температури многократно са показали, че увеличават активирането на енергията. В едно проучване на Харвард хората, които са прекарали 10 дни директно в охладени помещения, значително са увеличили нивата на активност на кафявата си мазнина. И хората, които имат по-големи количества кафява мазнина, имат по-нисък индекс на телесна маса, според проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Ето как работи: Тялото съхранява излишните калории под формата на бели мазнини. Когато повечето от нас се опитват да се борят с мазнините, това е, пред което сме изправени. Въпреки това, тялото съдържа и напълно различен вид мазнини, наречени кафяви мазнини, които всъщност изгарят калории, за да поддържат основната телесна температура, която трябва, за да живеете и да бъдете здрави, обяснява д-р Nitin Kumar, специалист по затлъстяването и теглото HSHS Medical Group. Бебетата са склонни да имат високи нива на кафява мазнина, но с възрастта ни тези нива намаляват. Нещо повече, активирането на кафявата мазнина също намалява, а когато се активира кафява мазнина, тя се превръща в машина за изгаряне на калории.

Но само защото студът активира кафявата мазнина и кафявата мазнина е свързана с по-ниско тегло, не означава непременно, че ледените душове ще ви карат да свалите килограми. Вие ще трябва да прекарате доста време в студена вода, за да получите дори малка полза.

Едно проучване, публикувано в Journal of Clinical Investigation, показва, че хора, които са прекарали два часа на ден в 66 градуса, са загубили от един до два килограма за период от шест седмици. И не, не предполагаме ежедневни студени душове с продължителност от два часа.

'Не съм виждал никакво проучване, показващо голям успех в загубата на тегло чрез добавяне на студени душове", казва Спенсър Надолски, лекар, дипломат на Американския съвет по затлъстяване и автор на предписанието за загуба на мазнини. "Мнозина смятат, че това е революционно, но не е така. Няма да бъде чудесен пробив за вас."

"Вземането на ежедневен студен душ може да ви помогне незначително в най-добрия случай и излишно да ви мъчи"

Охлаждайте се по правилния начин

Ако сте решени да опитате, просто се уверете, че сте сигурни в това. "Опитайте това, само ако нямате нищо против дискомфорта или действително се наслаждавате", казва Надолски.

Превод: ако боли, излезте! Останете в продължение на максимум от 10 до 15 минути, а ако нещо се вцепени или се превръща в бяло или лилаво преди това, излезте. Същото е, ако дишането ви забавя или става трудно. Това може да звучи екстремно, но трябва да внимавате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ