От колко минути физическа активност се нуждае човек, за да бъде здрав

От колко минути физическа активност се нуждае човек, за да бъде здрав
Pexels

Мисленето "всичко или нищо" е често срещан "капан", когато става въпрос за спорт. Хората обикновено мислят, че или трябва да тренират здраво, по минимум час всеки ден, или е по-добре да не спортуват изобщо. 

В действителност не е нужно да се движите толкова много, колкото си мислите, за да се възползвате от наистина променящите живота ползи за физическото и психическото здраве. Всъщност около 10 минути физическа активност на ден може да свърши чудесна работа.

Ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, установява, че само 11 минути аеробна активност с умерен до интензивен интензитет на ден може да намали риска от хронични заболявания и смърт. 

Изследването, проведено от университета в Кеймбридж, е систематичен преглед на данни от 196 проучвания. Като цяло, проследява повече от 30 милиона възрастни средно за период от 10 години. Изводът е, че общо 75 минути активност с умерена интензивност през цялата седмица, тоест около 11 минути на ден, се свързва с 23 процента по-нисък риск от ранна смърт, 17 процента по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания и седем процента по-нисък риск от рак. "Един от 10 преждевременни смъртни случая може да бъде предотвратен, ако всеки достигне дори половината от препоръчителното ниво на физическа активност", подчертават изследователите.

Тъй като постигането на половината от това количество физическа активност води до толкова значителни ползи за здравето, важно е да се разбере, че "някаква физическа активност е по-добра от никаква". В края на краищата, две трети от участниците съобщават за нива на активност под прага от 150 минути, а по-малко от един на всеки 10 се вписва в повече от 300 минути на седмица.

Ако сте човек, който намира идеята за 150 минути физическа активност с умерена интензивност седмично за малко плашеща, тогава тези открития ще ви зарадват. 

Ако все пак искате да тренирате повече от 75 минути седмично (или около 11 минути на ден), важно е да отбележим, че редовната физическа активност е полезна за управление на стреса, подобряване на настроението и намаляване на депресията. Движението като цяло е полезно за вас.

Важно е да се отбележи, че всички тези изследвания разглеждат физическа активност поне с умерена интензивност. Тоест упражнения, които ускоряват пулса и ви карат да дишате по-учестено. Това означава, че например 11 минути йога или пилатес нямат същия ефект. 

Като цяло изводът е следният: всяко движение е по-полезно от липсата на движение. Следващият път, когато си помислите, че нямате време да тренирате, спомнете си, че дори 10 минути са достатъчни. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay