Плацента превия- какво представлява и защо се случва?

Плацента превия- какво представлява и защо се случва?
Pexels

Плацента превия е медицинско състояние, при което плацентата се формира в долната част на матката, близо до или върху шийката на матката. Това може да доведе до кървене по време на бременността или по-обилно кървене при раждането.

При плацента превия, плацентата закрива част от отвора на матката, който позволява на бебето да излезе по време на раждането. Това може да доведе до опасни кръвоизливи по време на бременността или при раждането, защото кръвта не може да изтече свободно.

Ако лекарят диагностицира плацента превия, вероятно ще препоръча специален режим и родова помощ при раждането. В някои случаи, когато плацентата е твърде близо до отвора на матката, може да се наложи секцио, за да се избегнат усложнения за майката и бебето.

Плацента превия най-често се диагностицира във втория или третия триместър. Приблизително една от сто бременности е засегната от това състояние.

Причините за плацента превия не са известни, но се смята, че е свързано с прикрепянето на ембриона в долната част на матката, където се формира плацентата. Фактори, които увеличават риска за плацента превия, включват предишни прокървявания по време на бременността, предишни раждания със секцио и други.

Жените с висок риск за плацента превия трябва да бъдат по-внимателни по време на бременността и да се консултират с лекарите си за най-добрия начин за справяне с това състояние. 

Важно е да отбележим, че повечето бременни с плацента превия раждат здрави бебета, без никакви проблеми, просто трябва да бъдете една идея по-внимателни по време на бременността.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay