Повод за тревога ли е диагнозата фиброкистозни гърди?

Повод за тревога ли е диагнозата фиброкистозни гърди?

Ходенето на лекар обикновено не е най-приятното изживяване, но спазването на редовните прегледи е важно, за да сте здрави. Страхът от това, което можем да разберем от рутинно посещение на лекарския кабинет, може да бъде изнервящо за мнозина. И все пак годишният гинекологичен преглед и цитонамазката са жизненоважни за вашето благополучие.

Освен тях, годишният преглед на гърдите е изключително важен, но често бива пренебрегван. В зависимост от вашата възраст или находки в кабинета (като бучка), може да бъдете изпратени на мамография. Вашият медицински специалист може също да ви инструктира как да правите месечни прегледи на гърдите сами у дома.
Не всички гърди са еднакви. Те са в различни форми и размери, но също така са съставени от малко по-различна тъкан от човек на човек. Ако ви кажат, че имате фиброкистозни гърди, може да се почувствате объркани какво точно е това и да започнете да се тревожите. Но те са по-често срещани, отколкото си мислите.

Какво значи това?

Диагнозата фиброкистозни гърди може да бъде официално потвърдена само с мамография или сонограма, въпреки че лекарят може да я установи и от обикновен преглед. Ако вашият лекар ви е казал, че имате фиброкистозни гърди, първото нещо, което трябва да знаете е, че това не е заболяване. В миналото се наричаше фиброкистозна болест на гърдата, но името се промени, тъй като тези образувания са относително безвредни.

Повод за тревога ли е диагнозата фиброкистозни гърди?

Фиброкистозните промени в гърдите могат да се появят в различни периоди от живота и са най-чести по време на детеродна възраст между 30 и 50 години. Понякога фиброкистозните гърди могат да причинят симптоми, които са особено забележими през последната половина на менструалния период, когато настъпва ПМС. Симптомите включват чувствителност, болка и дискомфорт. Обикновено е центрирано върху външната горна част на гърдите. Те могат да се усещат подути и много чувствителни от овулацията до дните на кървене. Въпреки това, не всички жени с фиброкистозни гърди забелязват някакви симптоми.

Облекчаване на симптомите

Обикновено фиброкистозните промени в гърдите не изискват лечение, тъй като случаите са леки. Въпреки това, ако изпитвате редовно чувствителност в гърдите, както и болка, има някои неща, които можете да направите, за да получите облекчение.

Едно от най-важните и относително лесни неща, които трябва да направите, когато имате болка от фиброкистозни гърди, е да носите стабилен сутиен. Това ще сведе движението до минимум и ще предпази нежната тъкан. В допълнение, топъл компрес или бутилка с гореща вода може да помогне за успокояване на дискомфорта.

Ако болката се влоши, понякога могат да помогнат медикаменти като ибупрофен или ацетаминофен, както и хормонални противозачатъчни. За дългосрочно облекчение се смята, че намаляването на кофеина облекчава симптомите. Освен това е полезно да се раздвижите, като ходете, изпълнявате йога или тай чи, както и да практикувате на техники за релаксация като медитация и прогресивна мускулна релаксация.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay