Правете тези 4 неща, за да имате здрави черва

Правете тези 4 неща, за да имате здрави черва
POPSUGAR Photography / Sheila Gim

Здравето на червата е много обсъждана тема напоследък. Може да си мислите, че всичко това е заради актуалната популярност на пробиотиците, но истината е, че здравето на червата е изключително важна за цялостното ни здраве. Червата засягат хормоните, имунната система и много органи и системи в организма. Правете тези 4 неща, за да имате здрави неща:

Яжте повече фибри

Всички знаем, че фибрите са важни за храносмилането. Трябва да ядете достатъчно влакнести храни, които гарантират правилната работа на храносмилателната система. Ако храната се преработва и изхвърля правилно, тялото не задържа никакви токсини.

Взимайте пробиотици

Приемането на пробиотик е много полезно за вашето здраве, защото той ни дава важни бактерии, които могат да помогнат за балансирането и възстановяването на добрите бактерии в червата. Можете да приемате пробиотик като добавка или да си набавяте тези бактерии от храната.

Почивайте си

Стресът засяга тялото ни изключително много. То се отразява на физическото ни здраве точно толкова, колкото и на психическото. Много хора имат проблеми със стомаха, когато са под стрес. Кортизолът (хормон на стреса) може да предизвика възпаление на червата, което подпомага растежа на лошите бактерии.

Избягвайте антибиотиците

Антибиотиците не могат да различават добрите от лошите бактерии, затова убиват всички. Липсата на добри бактерии в червата обаче е много опасна. Това нарушава баланса в червата и се появяват проблеми. Именно заради това антибиотика се приема заедно с пробиотик винаги. И въпреки това, избягвайте антибиотиците, когато е възможно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти