Работата е по-вредна за жените, отколкото за мъжете

Скъпи жени, не се натоварвайте излишно!

Вредите от извънредната работа не са тайна за никого. Според ново проучване обаче дамите са изложени на много повече рискове вследствие на преработване, за разлика от мъжете.

Изследването, цитирано от британския в. "Мирър", посочва, че при редовно работене повече от стандартните часове жените ще имат по-лошо здраве в сравнение с мъжете.

"Хора, които си създават навик да работят дълги часове в продължение на много години, дори десетилетия, наистина имат повишен риск от възможни хронични болести по-късно в живота си", посочва Алард Демби, ръководител на проучването и професор по здравен мениджмънт и политики към Колежа за обществено здраве в Охайо.

По неговите думи подобен риск е значително по-силно изразен при жените.

Мъжете, които работят 60 часа седмично имат два пъти по-голям шанс да развият остеоартрит или ревматоиден артрит, в сравнение с тези, които работят между 30 и 40 часа на седмица. Въпреки това работещите повече не развиват повишен риск спрямо други заболявания.

В същото време жените, работещи по-дълги часове, имат три пъти по-голям риск от развитие на сърдечни болести, рак и диабет, отколкото жените, които работят по-малко. Те също така притежават близо четири пъти по-голям риск от развитие на артрит и три пъти по-голям риск от астма.

Защо обаче жените страдат повече?

"Моето предположение е, че те трябва да балансират всички свои различни роли – отглеждане на деца, домашни отговорности, притеснения за здравето на всички", посочва Демби.

Източник: БГНЕС

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти