Спането до късно през уикендите може да ви помогне да живеете по-дълго

Спането до късно през уикендите може да ви помогне да живеете по-дълго
Instagram

На повечето хора им се случва да искат да прекарат уикенда в леглото или поне да спят до 11.00-12.00 часа на обяд. Понякога е трудно да измислим извинение за това, но резултатите от едно проучване са достатъчно добра причина да го правим, без никакви угризения. Оказва се, че дългият сън през уикендите може да ви осигури по-дълъг живот. Страхотно, нали? Този "наваксващ" сън е перфектен, особено за тези, които са прекалено заети, за да спят достатъчно през делничните дни.

Прочетете повече за ползите от дългия сън през уикендите:

По-дългият сън може да е по-полезен

Спането до късно през уикендите може да ви помогне да живеете по-дълго Instagram

Смята се, че на човек са му необходими 8 часа сън на ден, за да се чувства добре и организмът му да функционира правилно. Това проучване обаче твърди, че може и да не е точно така. Според резултатите от проучването, по-малко сън през делничните дни и повече от 8 часа сън през уикендите може да ви помогне да живеете по-дълго.

Изследването проследява 38 015 души от 13 години и ги разделя на 2 групи: хората на възраст под 65 години и тези на възраст над 65 години. Счита се, че "идеалните" часове сън на ден са в диапазона от 6-7 часа. Фактори като пол, индекс на телесна маса, пушене, физическа активност и работа на смени също били взети под внимание.

Оказва се, че ако сте на възраст под 65 години и спите само 5 часа или по-малко, както през делничните дни, така и през почивните дни, ще бъдете 65% по-застрашени от по-ранна смърт, отколкото тези, които спят 6-7 часа на вечер.

По-дългият сън през уикендите може да удължи живота ви

Спането до късно през уикендите може да ви помогне да живеете по-дълго Instagram

Ако през делничните дни спите по 5 часа или по-малко, но през уикендите спите повече от 8 часа, няма да бъдете застрашени. По този начин наваксвате със съня и се получава така, сякаш всеки ден сте спали по 6-7 часа. Това означава, че можете да "измамите смъртта", като спите повече събота и неделя.

Митът, че са необходими най-малко 8 часа сън на ден, е развенчан

По-добре ли е да спите повече всеки ден? Категорично не- ако спите по повече от 8 часа всеки ден, рискът от по-ранна смърт е 25%.

Всички тези констатации обаче не са приложими за лицата на възраст над 65 години. Връзката между продължителността на съня и смъртността изчезва за тях.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти