Странични ефекти на мелатонина

Странични ефекти на мелатонина
pixabay

Ако сте като 88 процента от жените, които редовно не могат да спят през нощта (според скорошно проучване за здравето на жените), вероятно търсите алтерантива на броенето на овце.

Голям процент от хората приемат мелатонин, за да могат да заспят. Мелатонинът е естествен хормон, секретиран от мозъка ви, който помага да регулирате циркадианния си ритъм или когато тялото ви иска да се събуди и да заспи.

Изследванията действително показват, че мелатонинът може да помогне на хората с нарушения на съня да заспиват с между 27 и 50 минути по-бързо.

Но преди да отидете да си купите мелатонин от аптеката, трябва да се замислите за страничните ефекти. Ето кои са те: 

Сънливост

Най-големият страничен ефект, който идва с мелатонина, всъщност е сънливостта. Това чувство на сънливост или нежеланието за ставане, често се свързва с добавките за сън. При някои хора ефектът на съня може да се окаже в тялото малко по-дълго - тялото им може да не преработва добавката толкова бързо, така че те все още изпитват ефекта, когато се събудят. 

Безсъние

Най-честото нещо, от което хората се оплакват е, че мелатонинът не работи. Пациентите често очакват лекарството да работи по-скоро като хапче за сън, отколкото помощ за сън - и в резултат на това не го приемат правилно.

Главоболие

Повечето медикаменти включват главоболие като честа нежелана реакция. Когато хората приемат ново лекарство или добавка, предписано или не, телата им могат да реагират по различен начин, а главоболието е типичен отговор на това.

Да не говорим, че мелатонинът е свързан с циркадния ви ритъм и всичко, което се отнася до синхронизирането на тялото ви, може да бъде засегнато, когато го приемете. Синхронизацията има значение тук, защото ако тялото ви не е в правилния режим на сън (т.е. приемате мелатонина късно и все още се събуждате рано), може да се будите нощем, което ще разруши графика ви.

Проблеми с храносмилателната система

Гадене, запек и разстроен стомах са често срещани реакции към медикаментите и могат да дойдат с приемането на мелатонин. Съставките в лекарството или добавката могат да се променят - дори и това, което държи таблетката или капсулата заедно - и това може да предизвика дразнене във вашата храносмилателна система. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти