Трябва ли да се притеснявате, ако кожата на лицето ви постоянно ви сърби

Трябва ли да се притеснявате, ако кожата на лицето ви постоянно ви сърби

Колкото и да се опитваме да не докосваме лицето си, докато сме навън с не особено чисти ръце, то сърбежът по кожата е едно от най-досадните усещания. Дерматолози описват сърбежа като усещане за парене, леко електрическо или периодично неболезнено чувство или сякаш нещо пълзи по кожата. Почесването е вариант, но при наличие на по-съществен проблем, то няма да ви спаси.

Често източникът на сърбеж може да бъде проследен до сухотата през зимата.Той се причинява от сложно взаимодействие между клетките на кожата и нашата нервна система. Химикалите, освободени в кожата, изпращат съобщение до гръбначния стълб чрез нерви в кожата, след което гръбначният стълб комуникира с мозъка и започва да ни сърби.

Сърбежът по лицето ви обаче може да бъде причинен от много повече неща като акне, алергични реакции, ръждясали бръсначи или дори топлина. Преди да започнете да драскате личето си с нокти или да приложите локално лечение, важно е да разберете основната причина за вашия дискомфорт.

Обърнете внимание на рутината. Фактори като ниска влажност - обикновено симптом на зимата - и изсушаващи почистващи продукти със съставки като салицилова киселина и бензоил пероксид могат бързо да лишат кожата от така необходимата влага. Използването на изсушаващи съставки при вече суха кожа може да влоши проблемите. Ако кожата ви е чувствителна, важно е да върнете влагата обратно в бариерата ѝ с нежни почистващи продукти без аромати, кремове за лице и (както винаги) много SPF.

Трябва ли да се притеснявате, ако кожата на лицето ви постоянно ви сърби

Понякога акнето може да създаде сърбящи подутини по бузите ви. Въпреки че е изкушаващо да ги човъркате и пукате, недейте. Батериите, които се намират върху ръцете ви само ще влошат проблма. Като алтернатива, говорете с вашия дерматолог и третирайте проблемите участъци.

Ако неравностите по лицето ви приличат повече на обрив, отколкото на пъпки, това може да е показателно за състояние като псориазис, розацея или периорален дерматит, Ако наскоро сте използвали нов продукт на лицето си, този сърбеж може да е свързан с алергия. Чувствителността към противовъзпалителни лекарства без рецепта като ибупрофен или аспирин също може да доведе до видим дискомфорт на кожата. Винаги се консултирайте с вашия лекар за възможни нежелани реакции.

Ако не сте забелязали пъпки или следи от обрив и сърбежът продължава за продължителен период от време, чувствителната ви кожа може да е резултат от по-голям проблем. Заболявания на кръвта, бъбреците и черния дроб - като цироза - могат да причинят прекомерен сърбеж по бузите. Разбира се, основното заболяване ще бъде придружено и от други симптоми. Сърбежът сам по себе си не е достатъчен, за да оправдае диагнозата, така че внимавайте за признаци на жълтеница, всякакви необичайни болки и гадене. Увреждането на нервите, понякога резултат от инсулт, също може да доведе до досадния симптом.

Макар и необичайно, по време на бременност може да се появи чувствителна кожа без обрив. Това състояние - акушерска холестаза - обикновено засяга черния дроб през последния триместър. Повече от вероятно обаче е бузите ви просто да са сухи. Инвестирайте в стилен шал, за да поддържате лицето си топло през зимата и винаги да го хидратирате след почистване.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay